• Het Russische VkusVill wil binnen enkele weken een vestiging openen in Nederland en lijkt te kiezen voor Amsterdam.
  • In 2009 begon het bedrijf als kleine buurtsupermarkt in Moskou. Nu zijn er 1.200 vestigingen in Rusland.
  • Het bedrijf heeft ook een eigen bezorgservice en zelfbedieningsautomaten op stations.
  • Bij honderden ‘micromarkten’ in Moskou wordt gebruikt een zelf-checkout zonder beveiliging. 

Nederlandse supermarkten concurreren behoorlijk hard met grootmachten als Albert Heijn en Jumbo en prijsvechters als Lidl en Aldi. De Russische ondernemer Andrej Krivenko denkt dat er nog ruimte is op de Nederlandse markt voor een nieuwe supermarktconcept.

Binnen enkele weken opent de Russische supermarktketen VkusVill zijn eerste vestiging in Nederland, waarschijnlijk in Amsterdam. Dat meldt persbureau Reuters. VkusVill heeft in februari een Nederlandse bv opgericht.

De Russische keten heeft zijn oog ook laten vallen op Frankrijk, China en misschien België. Net als in Rusland wil het lokale producten verkopen tegen een betaalbare prijs.

VkusVill, vrij vertaald ‘lekkerland’, is in 2009 in Moskou begonnen als een kleine supermarktketen. Het doel is om vers en gezond voedsel met een korte houdbaarheid te verkopen. VkusVill adverteert niet, maar is wel populair. Afgelopen jaar telde de keten 1.200 vestigingen in Rusland.

Hoewel het zich nog altijd als een buurtsupermarkt met betaalbaar vers voedsel positioneert, is VkusVill uitgegroeid tot een omnichannel-concept met zelfbedieningsautomaten op stations, verkooppunten in winkels van concurrenten en een bezorgservice.

Zelf-checkout zonder beveiligingspersoneel of -camera's

Opvallend is de zelf-checkout in de honderden 'micromarkten' in Moskou. Hier rekenen klanten hun boodschappen af zonder tussenkomst van kassamedewerkers en zonder aanwezigheid van beveiligingspersoneel of -camera's. Toch is er volgens oprichter Andrej Krivenko zo goed als geen sprake van diefstal. Het plan is om dit model ook toe te passen in de buurtsupermarkten, maar dan met extra technologie zoals camera's met gezichtsherkenning.

Het bedrijf had in 2019 naar eigen zeggen een kleine 1,2 miljard euro aan omzet en ruim 10.000 werknemers. Volgens VkusVill wordt deze 'explosieve groei' gefinancierd uit de operationele cash flow, zonder externe financiering via bankleningen.

In de financiële wereld wordt er gesproken over een beursgang van VkusVill, mogelijk in het voorjaar van 2021.

LEES OOK: We kopen weer meer via internet, en dan vooral eten: supermarkten maken een opmars in online top-100