- De Oostenrijkse botenbouwer Migaloo wil luxe onderwaterjachten gaan leveren voor de ultrarijken.
- Het bedrijf zegt dat het M5-megajacht 250 meter diep kan en daar een maand kan blijven.
- CEO Christian Gumpold geeft aan dat Migaloo in gesprek is met een aantal potentiële kopers.
- Lees ook: Dit zijn 7 ongeschreven etiquetteregels om je te gedragen zoals het hoort op een superjacht
Vergeet megajachten. Vergeet atoombunkers. Als je miljardair bent en een nieuw speeltje wilt, is er een Oostenrijks bedrijf dat een volledig onderwaterjacht voor je bouwt.
Het conceptontwerp voor de Migaloo M5 toont een 165 meter lang superjacht dat tot een diepte van ongeveer 250 meter kan duiken en daar maximaal een maand kan blijven.
“Superjachteigenaren hebben nog nooit zulke complexe behoeften gehad,” vertelt Christian Gumpold, CEO van Migaloo, aan Business Insider: “Het gaat om veel meer dan prestaties, lengte of ontwerp.”
Gumpold zegt dat jachteigenaren “op zoek zijn naar privacy, veiligheid en bescherming voor zichzelf, hun gasten en hun kostbaarheden. Het gaat ook om de behoefte aan unieke ervaringen en exclusiviteit.”
Volgens het marketingmateriaal kan Migaloo het ontwerp en de functionele indeling van het schip aanpassen aan de wensen van de klant. Of de prioriteiten nu liggen bij veiligheid, spanning en sensatie, wetenschappelijk onderzoek of gewoon vakantie.
Het bedrijf biedt potentiële kopers een checklist met mogelijke kenmerken, waaronder LED-buitenverlichting met een lasershow, een helikopterplatform, een heteluchtballon en – voor de aspirant James Bond-schurk – een haaienvoerkooi.
Het schip kan een groot aantal extra voertuigen meenemen, waaronder mini-onderzeeërs, verkenningsvoertuigen en werkboten, aldus het bedrijf.
Het is de bedoeling dat de M5 maximaal 20 gasten en ongeveer 40 personeelsleden kan huisvesten.
Het concept is duidelijk bedoeld om tegemoet te komen aan het toenemende verlangen naar privacy en veiligheid onder de rijkste mensen ter wereld.
De duurste megajachten ooit kostten een half miljard dollar of meer. Minstens drie jachten van 600 miljoen dollar zijn in het bezit van verschillende oligarchen en royals uit oliestaten.
Als techmiljardair Elon Musk onder water ronddobbert in een Migaloo M5, hoeft hij zich geen zorgen meer te maken over een student die alle bewegingen van zijn privéjet volgt.
Topman Gumpold van Migaloo vertelt Business Insider dat hij sinds 2008 gespecialiseerd is in jachtontwerpen. Hij streeft ernaar om alle complexe zake rond het project, van de bouw tot certificering en registratie, zelf te regelen.
Het marketingmateriaal van Migaloo ziet eruit deels uit als science fiction, met oplossingen voor problemen waar alleen de ultrarijken mee te maken hebben.
Migaloo zegt samen te werken met beveiligingsbedrijf SAFE en beweert een “privéfort onder water” te kunnen creëren dat bescherming biedt tegen elektromagnetische pulsen, cybercriminaliteit, piraterij, zonnevlammen, asteroïden en poolverschuivingen.
Dat komt bovenop een reeks faciliteiten die elke megajachteigenaar zou kunnen verwachten, waaronder spa's, sportruimtes, een spelletjeskamer, een wijnkelder, een kunstgalerij en een safe room.
Het prijskaartje? Als je daar om moet vragen, kun je het M5-megajacht waarschijnlijk niet betalen.
Gumpold vertelt dat de prijs afhangt van wat de klant wil en trekt een vergelijking met grote superjachten die honderden miljoenen euro's kosten.
Volgens een schatting van het Amerikaanse zakenblad Fast Company zijn er slechts 50 mensen in de wereld die het zich kunnen veroorloven om zo'n luxe onderwatermegajacht te kopen.
Het is afwachten of en wanneer potentiële kopers zullen toehappen.
Gumpold vertelt Business Insider dat zijn bedrijf “nog steeds in nauw contact staat met verschillende potentiële kopers wereldwijd” en “heel dichtbij” de bouw van een eerste exemplaar is. Maar hij gaat niet verder in op concrete stappen en wil geen namen noemen van zijn potentiële klanten.
Met een bouwtijd van ongeveer vier tot zeven jaar zal het ook nog wel even duren voordat één van deze onderwaterbastions het ruime sop kiest.