- Reisorganisatie Sunweb ziet af van de overname van branchegenoot Corendon, omdat “niet kan worden voldaan aan de eisen om de transactie af te ronden”.
- Vorig jaar juni werd een voorlopige overeenkomst gesloten voor de overname. Sunweb-topman Mattijs ten Brink “betreurt” het dat de deal nu toch niet door kan gaan.
- Corendon vecht het besluit van Sunweb aan bij de rechtbank in Amsterdam.
Reisorganisatie Sunweb Group ziet af van de voorgenomen overname van branchegenoot Corendon. Volgens Sunweb kon niet worden voldaan aan de eisen om de transactie af te ronden. De reisbranche staat de laatste tijd flink onder druk door de coronacrisis.
In juni 2019 werd gemeld dat er een voorlopige overeenkomst was gesloten rond een deal.
“We betreuren het om deze aankondiging te doen, aangezien Sunweb aanzienlijke tijd en middelen heeft geïnvesteerd om deze transactie mogelijk te maken. Omdat er voor de zogeheten ‘long stop date’ niet aan de eisen is voldaan van de koop- en verkoopovereenkomst, hebben we de transactie beëindigd”, aldus Mattijs ten Brink, topman van Sunweb.
De verkopers van Corendon hebben het besluit van Sunweb aangevochten en de zaak zal nu worden herzien door de rechtbank van Amsterdam. Sunweb heeft vertrouwen in haar juridische positie, aldus een verklaring. Naar verluidt was met de overname een bedrag gemoeid van meer dan 100 miljoen euro.
Corendon: er is wel degelijk aan de voorwaarden voldaan
Topman Steven van der Heijden van Corendon stelt dat wel degelijk aan alle voorwaarden is voldaan, met als laatste horde de goedkeuring van de overname door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vorige maand.
Hij zegt dat de Zweedse investeringsmaatschappij Triton, die eigenaar is van Sunweb, wil weglopen van de overname vanwege de coronacrisis en de malaise in de reissector door de virusuitbraak. "Triton probeert onder de deal uit te komen", aldus Van der Heijden.
De ACM oordeelde dat er na de overname voldoende concurrentie voor pakketreizen naar bestemmingen rond de Middellandse Zee zou overblijven. Ook al gaat het aantal grote aanbieders daarvan van drie naar twee. Sunweb en Corendon zijn de nummers twee en drie in de reisbranche en zouden na de overname ongeveer even groot zijn als marktleider TUI.
Corendon werd in 2000 opgericht door Atilay Uslu en Yildiray Karaer. Ook Sunweb werd in 2000 opgericht en behoort tot de grootste reisorganisaties van Europa, met een jaarlijkse omzet van meer dan 600 miljoen euro.
De coronacrisis heeft het plaatje voor het rendement van de overname van Corendon flink in de war geschopt. Zowel Sunweb als Corendon moeten alle zeilen bijzetten om het hoofd boven water te houden. De terugverdientijd van de nu afgeketste overname van Corendon kwam er daardoor heel anders uit te zien.