De behoefte aan zachte leningen om een huis te kopen is groot bij starters op de woningmarkt. Een speciaal subsidiepotje is al bijna opgesoupeerd.

Dat meldt Het Financieele Dagblad dinsdag , op basis van cijfers van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVN).

Om starters op de woningmarkt een steuntje in de rug te geven, zette het kabinet Rutte 2 afgelopen jaar 50 miljoen euro apart. Dit om starters de mogelijkheid te geven een hogere hypotheeklening af te sluiten dan op basis van het inkomen mogelijk is. Op de starterslening hoeft de eerste jaren namelijk geen rente en aflossing te worden betaald.

De 50 miljoen euro van het kabinet is door gemeenten aangevuld met eenzelfde bedrag. In de eerste negen maanden van dit jaar hebben 5.000 huishoudens gebruik gemaakt van startersleningen, wat meer is dan de 4.000 leningen die over heel 2013 zijn verstrekt. De pot is nu naar verwachting binnen enkele maanden leeg, aldus het FD.

Starterslening: geen rente en aflossing

Gemeenten willen graag dat het Rijk de pot met startersleningen weer aanvult, maar dat is nog allerminst zeker.

Dat startersleningen huishoudens met een krappe beurs onmisbare steun geven, blijkt uit cijfers van het SVN die het FD aanhaalt: na drie jaar is een derde van huizenkopers met een starterslening nog niet in staat aan reguliere eisen voor aflossing en rente te voldoen. Na zes jaar is dit nog 9 procent.

Verhouding waarde huis en hoogte hypotheek verslechtert niet meer

Veel huizenkopers hebben de afgelopen jaren last gehad van dalende huizenprijzen, waardoor de hoogte van de hypotheek boven die van de waarde van het huis kwam te liggen. Maar op dat punt lijkt het ergste leed geleden, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Het aantal huishoudens met een woning 'onder water' neemt vrijwel niet meer toe. Bij 1,5 miljoen huishoudens was de waarde van de eigen woning begin 2014 lager dan de hypotheekschuld, bijna evenveel als een jaar eerder.

"De trend van een steeds groeiend aandeel woningen dat onder water staat, lijkt daarmee tot staan gebracht", aldus het statistiekbureau.

Begin dit jaar hadden 4,3 miljoen huishoudens een eigen woning. Bij een derde was de waarde van het huis lager dan de hypotheekschuld. Het gaat vooral om mensen die vlak voor de crisis van 2008 een huis hebben gekocht en sindsdien de waarde van hun woning fors hebben zien dalen.

Ongeveer een op de zes eigenwoningbezitters had begin 2014 geen hypotheekschuld.

Vooral huizen jongeren 'onder water'

Het CBS vergeleek de waarde van de woning met de fiscale hypotheekschuld. Daarbij is geen rekening gehouden met opgebouwde tegoeden bij spaar- en beleggingshypotheken.

Volgens de onderzoekers staan vooral de huizen van jongere huishoudens onder water. Zo heeft van alle eigenwoningbezitters onder de 45 jaar, 70 procent een huis met onderwaarde. Bij jonge starters tussen 25 en 30 jaar is dit zelfs 80 procent. Bij 65-plussers speelt dit probleem veel minder vaak.

De provincie Flevoland, waar relatief veel jonge gezinnen wonen, heeft verreweg het hoogste aandeel huishoudens met onderwaarde. In Noord-Brabant, Friesland en Zeeland komt dit het minst voor.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Bron: Z24/ANP

 

Lees ook

Huizenmarkt: meer hypotheekaanvragen, maar crisis ijlt na

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl