Studeren is niet goedkoop. Wil je als ouder je kind financieel ondersteunen tijdens de studie, dan moet je op tijd beginnen met de financiële planning. Handig is om als het zover is, een jaarbudget op te stellen met je kind, waarbij je de kosten per uitgavensoort uitsplitst. Dan leren studenten ook meteen hoe een huishoudbudget werkt.

Veel kosten voor een studerend kind zijn redelijk in te schatten, maar een onzekere factor voor het totale budget is de stad waar een student terechtkomt als een kind op kamers gaat. De kamerprijzen kunnen namelijk fors verschillen per stad en hebben flinke invloed op het totaalbudget.

Uit een overzicht dat spaarplatform Raisin heeft gemaakt van de gemiddelde kosten voor een studerend kind, blijkt dat je in doorsnee op een bedrag van zo’n 13.450 euro per jaar aan kosten moet rekenen voor een uitwonend kind. Dat is inclusief het wettelijke collegegeld van 2.530 euro per jaar en een basisbeurs voor uitwonende studenten van 302 euro per maand.

Met dit budget kom je, zonder rekening te houden met de inflatie, in vier jaar tijd uit op kosten van gemiddeld 53.800 euro.

De inflatie ligt in Nederland momenteel nog fors boven de 3 procent. Maar als we bijvoorbeeld met gemiddeld 2,5 procent inflatie per jaar rekenen, dan komt er over een periode van vier jaar nog zo'n 2.000 euro aan kosten bij.

Lees ook: Zo duur is een kind van geboorte tot 23 jaar: reken maar op €340.000 tot €400.000 als je eigen huis en auto hebt

Kamerprijs voor student: grote verschillen tussen steden

De grootste onzekerheid in het bovenstaande budget ligt bij de kamerprijzen die per studentenstad fors kunnen verschillen.

Het onderstaande overzicht, op basis van data van Kamernet, toont de vijf duurste en vijf goedkoopste studentensteden - en hoeveel lager of hoger de gemiddelde studiekosten in vier jaar tijd daarmee worden.

Zoals te zien is in de tabel, ligt de gemiddelde kamerprijs per maand op 578 euro. In totaal kom je dan op bijna 7.000 euro op jaarbasis uit. Dat is dus iets meer dan de helft van het jaarbudget van 13.450 euro voor een uitwonende student.

De variatie tussen steden is groot: in Amsterdam (gemiddelde kamerprijs 961 euro per maand) ben je mogelijk ongeveer 600 euro per maand meer kwijt dan in Wageningen (gemiddeld 359 euro per maand). Op jaarbasis geeft dat een verschil van bijna 7.300 euro en over vier jaar gaat het om bijna 30.000 euro verschil.

Kortom, het studiebudget voor een kind valt deels redelijk te begroten, maar de keuze van de universiteitsstad is een onzekere factor die financieel gezien zowel positief als negatief kan uitpakken.

LEES OOK: Prijzen studentenkamers in de lift: plussen van meer dan 20% in onder meer Breda, Zwolle en Utrecht