Een team van studenten van de Technische Universiteit Delft heeft zondag in Hongarije zilver behaald op de Solar Decathlon Europe, een internationale competitie voor universiteiten om het meest innovatieve en duurzame huis te bouwen.
Tijdens de Solar Decathlon Europe worden de huizen van de deelnemende teams beoordeeld op 10 onderdelen, waaronder architectuur, engineering & constructie, energie-efficiëntie en economische haalbaarheid. Er doen teams mee van over de hele wereld zoals Spanje, Thailand, Hongarije en Frankrijk.
Voor elk onderdeel is een tussenprijs te winnen en daarnaast worden de resultaten van elke tussenprijs bij elkaar opgeteld voor het algemeen klassement met een uiteindelijke winnaar. Halverwege de competitie voerde het Nederlandse team de ranglijst nog aan, maar op de laatste dag werden ze verslagen met een klein verschil.
We became overall second 🥈🏆 in the competition with just 1.7 points difference! We are incredibly proud of what we have achieved with this team! Together we can do MOR 💙 @tudelft pic.twitter.com/t9VdvPeXmL
— MOR team TU Delft (@morTUDelft) 28 juli 2019
Van inefficiënte kantoren naar A+++ woningen
De TU Delft deed mee met het MOR-team, een groep van 52 studenten uit verschillende technische disciplines. MOR staat voor modular office renovation. Hun concept komt kort gezegd neer op het ombouwen van inefficiënte kantoorgebouwen naar energiezuinige woningen. Bekijk het gehele concept hier.
Voor de Solar Decathlon Europe is het prototype in vijftien dagen door de studenten zelf gebouwd. Het prototype, is een uitsnede op ware grootte van een inefficiënt kantoor dat is omgebouwd in een appartement van 50 m2 met een binnentuin van 25 m2.
“Wij zien twee grote uitdagingen binnen de gebouwde omgeving in Nederland,” zegt Nienke Scheenaart, teamlid van MOR en architectuur student. “Zo hebben ongeveer 55% van alle kantoren in Nederland een energielabel lager dan C en leveren daarmee een slechte prestatie. Door een recente verandering in regelgeving zijn kantoren met een energielabel lager dan C verboden vanaf 2023. Daarnaast zullen er voor 2030 één miljoen woningen worden bijgebouwd. Ons prototype zou bij deze uitdagingen kunnen helpen”, legt Scheenaart uit.
Lees meer over duurzaamheid
:
- Nooit meer een energierekening: dit houten huis in Limburg is geheel zelfvoorzienend
- Met deze 3D-technologie kunnen gebouwen een stuk langer meegaan, maar dan moeten bouwers daar wel gebruik van maken
- Coen van Oostrom transformeerde een leegstaand pand in Amsterdam tot één van de slimste kantoorgebouwen ter wereld – wij namen een kijkje
- Hoe Kees Koolen, voorheen van Booking.com en Uber, bouwt aan zijn duurzame energie-imperium