De studieschuld van Nederlanders neemt snel toe. Tussen 2010 en 2012 groeide de totale schuld met een kleine twee miljard euro, van 4,63 miljard tot 6,34 miljard.
Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag.
Op 31 december 2009 waren er 443.000 ex-studenten die gemiddeld 10.470 moesten terugbetalen. Drie jaar later, eind 2012, was het aantal debiteuren met bijna een kwart gestegen tot 550.000. De gemiddelde schuld groeide van 10.470 euro tot 11.520 euro, een toename van ruim tien procent.
Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed begin dit jaar onderzoek naar de gevolgen van de invoering van een sociaal leenstelsel. Daaruit bleek onder meer dat door de jaren heen andere studenten zijn gaan lenen. Sloten vroeger vooral jongeren uit de hogere sociale klassen een studielening af, tegenwoordig zijn dit vooral studenten uit lagere sociale milieus.
Twee derde van de studenten die in 2004 aan een studie begonnen, beëindigde die studie met een schuld. Voor studenten aan universiteiten ging het om gemiddeld 19.000 euro. Hbo’ers leefden iets minder hard op de pof. Hun schuld bedroeg na hun studie gemiddeld 12.000 euro.
Coulance
Steeds meer ex-studenten moeten dus steeds grotere bedragen terugbetalen. Of daardoor ook meer debiteuren in de problemen komen, is niet duidelijk. Wel hanteert de Dienst Uivoering Onderwijs (DUO) coulante regelingen. Zo hoeven ex-studenten de eerste twee jaar na het afstuderen niets terug te betalen, worden ze aangeslagen naar draagkracht en komen ze na vijftien jaar aflossen in aanmerking voor kwijtschelding van de resterende schuld.
Volgens Eduard Schmidt, vice-voorzitter van de landelijke Studenten Vakbond, zijn de hogere schulden het gevolg van een ontoereikende studiefinanciering. Omdat die niet voldoende mee stijgt met de kosten voor levensonderhoud, moeten studenten wel lenen, legt hij uit.
Vlak voor de vakantie stuurde minister Bussemaker een wet naar de Tweede Kamer waarin alleen de basisbeurs in de masterfase vervangen wordt door een lening. Bij voldoende steun in de Eerste en Tweede Kamer volgt de bachelorfase een jaar later.
Gedwongen
Volgens het SCP en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) betekent dit niet automatisch dat minder jongeren gaan studeren, en dus een schuld op zich nemen. Volgens Ruud Nauts, voorzitter van ISO, hebben studenten geen keuze. Een baan zoeken met uitsluitend een havo- of vwo-diploma op zak heeft geen zin. Zo worden studenten mogelijk gedwongen schulden te maken.
Lees ook
Speelt mijn studieschuld een rol bij mijn hypotheekaanvraag?
Studenten hebben steeds hogere studieschuld
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl