- In vijf gemeenten stappen studenten met hun vakbond LSVb naar de rechter om energietoeslag af te dwingen, zo meldt de Volkskrant.
- Studenten kampen met een hogere energierekening, maar vallen buiten de reguliere steunmaatregelen van de overheid.
- Wel stelde het kabinet 35 miljoen euro beschikbaar voor studenten met financiële problemen. Gemeenten moeten dit zelf toekennen, maar dat lukt ze amper.
- Lees ook: Dit kun je verwachten van de energierekening in 2023: vaste kosten hakken erin
Studenten stappen in vijf gemeenten naar de rechter om recht op energietoeslag af te dwingen, zo meldt de Volkskrant.
De overheid heeft 35 miljoen euro beschikbaar gesteld voor studenten met ernstige financiële problemen. Gemeenten moeten beoordelen welke studenten in aanmerking komen voor een tegemoetkoming. Maar daarvoor hebben ze te weinig tijd, geld en mankracht, zo schreven tien gemeenten in een brandbrief aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
Inmiddels hebben meer dan duizend studenten zich gemeld voor de juridische strijd die studentenvakbond LSVb voert. Hiermee wil de organisatie druk uitoefenen op het Rijk om een beleidsverandering door te voeren.
Vanwege de vele woonvormen vallen studenten buiten de eenmalige compensatieregeling van 1.300 euro voor huishoudens met een laag inkomen. Ondertussen kampen ze wel met een gestegen energierekening of krijgen ze daar per 1 januari mee te maken.
De voorwaarden voor energietoeslag verschillen per gemeente. Bij de een is iedereen met studiefinanciering uitgesloten, bij de ander iedereen die niet in een zelfstandige woning woont.