Driekwart van de studenten die een kamer heeft in een studentenhuis betaalt te veel huur. Maandelijks zijn studenten gemiddeld 55 euro meer kwijt dan op basis van het puntensysteem redelijk zou zijn.

Dat concludeert de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) dinsdag uit een online enquête onder 2.514 studenten met onzelfstandige woonruimte (pdf). Dat houdt in dat ze een eigen kamer hebben, maar toilet, badkamer en keuken delen met huisgenoten.

Gemiddeld betalen studenten 313,59 euro per maand aan ‘kale’ huur, dus zonder service- en energiekosten. Dat is ruim 38 euro meer dan drie jaar geleden, toen de LSVb een vergelijkbaar onderzoek deed (pdf).

Redelijke huurprijs

De vakbond becijferde tevens wat een redelijke huurprijs zou zijn op basis van het woningwaarderingsstelsel (WWS). Daarbij krijgt een woning punten toegekend op basis van oppervlakte en voorzieningen. De redelijke huurprijs van 259,07 euro ligt flink onder het bedrag dat de ondervraagde studenten gemiddeld neertellen per maand.

Zo’n driekwart van de geënquêteerden betaalt meer huur dan volgens het puntensysteem behoorlijk is. De grootste groep is maandelijks tot en met 100 euro meer kwijt.

Een op de vijftig ondervraagden betaalt zelfs 300 euro of meer te veel, al gaat het hierbij om een relatief klein aantal van 49 respondenten. Daarvan komen er 23 uit Amsterdam.

Grote verschillen tussen steden

Dat laatste is niet onverklaarbaar. Amsterdam springt erbovenuit in de vergelijking tussen verschillende steden. Studenten in de hoofdstad zijn gemiddeld 424,50 euro per maand kwijt aan huur, 160 euro meer dan redelijk is volgens het woningwaarderingsstelsel. Ook in andere steden liggen de maandhuren hoger dan de WWS-huur.

Enschede is de positieve uitzondering. Daar zijn studenten 12,48 euro per maand minder kwijt.

Particuliere huur duurder

Uit het onderzoek van de studentenvakbond blijkt verder dat particuliere verhuurders ruim 60 euro meer vragen dan redelijk is. Algemene corporaties en studentencorporaties vragen ook te veel, maar wel aanzienlijk minder dan in de particuliere sector.

Opvallend is dat de gemiddelde vierkantemeterprijs voor een studentenwoning is gedaald in vergelijking met het LSVb-onderzoek van drie jaar geleden. In 2011 lag dit bedrag op 17,62 euro; nu betalen respondenten 15,12 euro per vierkante meter.

Volgens voorzitter Tom Hoven van de vakbond komt dit waarschijnlijk doordat in het voorgaande rapport de prijs per vierkante meter op een andere manier is bepaald. Hoe het precies zit, kan hij niet achterhalen. De resultaten van de vorige enquête zijn gewist.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl