Hoe ouder studenten worden, hoe kieskeuriger ze zijn wat betreft woonruimte. Aanbieders van studentenkamers moeten daar rekening mee houden, want met de afname van de studentenpopulatie kunnen studenten ook meer eisen stellen.
Waar eerstejaars studenten vaak met huisgenoten opgezadeld zitten, opteren oudere studenten voor een meer zelfstandige woonruimte, schrijft het economisch bureau van ING (pdf) maandag. Ruim 60 procent van de studenten die willen verhuizen, wenst een kamer met eigen voorzieningen.
Het aanbod voorziet alleen nog niet in die vraag, blijkt uit onderzoek van Kences, de brancheorganisatie voor studentenhuisvesting. Het merendeel van de beschikbare kamers heeft gedeelde voorzieningen.
Naast de woonsituatie is ook de locatie een belangrijke factor bij het kiezen van een kamer. Studenten wonen het liefst op een centrale locatie, dicht bij het centrum of de sociëteit, en zijn bereid dieper in de buidel te tasten voor dergelijke A-locaties.
Iets verder van het centrum of de onderwijsinstelling is ook prima, als de plek maar te bereiken is met het openbaar vervoer. Dit zijn de B-locaties. Ontbreekt ook een degelijke ov-verbinding, dan is er sprake van een C-locatie.
Studentenhuisvester SSH merkt een groot verschil in de populariteit van de A- en C-locaties, schrijft ING. Studentenkamers die niet op aantrekkelijke locaties liggen, zien de wachtlijsten afnemen in februari, maart en april, terwijl de vraag op topplekken dan nog steeds hoog is. Een tweedeling dient zich aan tussen dure A-locaties en goedkopere C-locaties.
Studenten worden kieskeuriger: topkamer graag
Koppel dat aan de verwachte afname van het aantal studenten na 2025, en de druk op de minder aantrekkelijke locaties neemt toe.
Studentenhuisvesters moeten er volgens ING dan ook rekening mee houden dat er aan de onderkant van de markt leegstand kan ontstaan, net als bij kantoren.
Lees ook
Nieuw leenstelsel studenten: dit wil Bussemaker invoeren
Dit kost hoger onderwijs de belastingbetaler en 4 andere feiten over studiekosten
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl