De krapte op de woningmarkt heeft ook z’n effect op de huurprijzen van studentenkamers. Die zijn het afgelopen jaar gemiddeld met 4,7 procent gestegen, blijkt uit cijfers van Kamernet, een website waar studenten een kamer kunnen vinden.

In Rotterdam is de gemiddelde huurprijs het meest gestegen met 7,4 procent. Studenten betalen daar gemiddeld 458 euro per maand voor een kamer – 32 euro meer dan in 2017.

In de hoofdstad betalen studenten het meest. In Amsterdam zijn ze gemiddeld 571 euro per maand kwijt voor een kamer, studio of appartement tot 35 vierkante meter. Dat is 26 euro meer dan vorig jaar.

Ook in Haarlem, Den Haag en Utrecht zijn de gemiddelde prijzen voor studentenkamers hoog.

Volgens Kamernet is in vrijwel alle steden de vraag naar studentenkamers gestegen. Dat zou deels komen doordat starters de prijzen opdrijven. Zij komen maar moeilijk aan een nieuwe woning omdat er nog amper koop- en huurwoningen voor hen beschikbaar zijn. Daarom blijven ze langer in hun studentenkamer hangen.

Maar ook de buitenlandse studenten zouden ervoor zorgen dat de markt steeds krapper wordt. Nederland lijkt populairder te worden onder hen, waardoor er ook meer studenten zijn die op kamers moeten.

In oktober vorig jaar meldde de Landelijke Studentenvakbond LSVb nog dat Nederland 40.000 studentenkamers tekort komt. Volgens de vakbond zal het tekort alleen maar verder toenemen, omdat alleen al de groep internationale studenten tot 2025 met 40 procent groeit tot 117.200 studenten.

"De kamernood kan zo niet langer", zei voorzitter van de LSVb Tariq Sewbaransingh toen. "Universiteiten en hogescholen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Ze moeten samen met gemeentes en woningbouwcoöperaties zorgen voor fors meer woningen."