- Het stroomverbruik van datacenters zal door de opkomst van kunstmatige intelligentie tegen 2030 ruimschoots verdubbelen.
- Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Internationaal Energie Agentschap (IEA).
- De Amerikaanse president Donald Trump wil dat opvangen door fors meer op vervuilende kolen in te zetten.
- Lees ook: Er wordt te veel en doelloos geïnvesteerd in datacenters voor AI, beweert topman van Chinese techreus Alibaba
De grote opkomst van toepassingen rond kunstmatige intelligentie (AI) zal leiden tot een ruimschootse verdubbeling van het energieverbruik door datacenters in 2030.
Dat schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) donderdag in een rapport. Dat zal ook weer zorgen voor een grotere vraag naar stroom die wordt opgewekt door duurzame bronnen en gas- en kolengestookte energiecentrales.
Volgens het IEA zal het stroomverbruik door datacenters in 2030 meer dan verdubbelen tot ongeveer 945 terawattuur, wat meer is dan het totale jaarlijkse stroomverbruik van Japan. Die groei komt dus vooral voor rekening van AI-toepassingen, maar ook door andere digitale diensten.
Nu zijn datacenters goed voor ongeveer 1,5 procent van het wereldwijde stroomverbruik. Dat zou dan bij het huidige groeitempo stijgen naar meer dan 3 procent van het totaal in 2030, aldus de denktank uit Parijs.
De Verenigde Staten en China zijn nu met afstand de grootste markten voor datacenters en de energie voor die centers komt vooral uit fossiele bronnen. Zo is in de VS gas verantwoordelijk voor meer dan 40 procent van die stroomvoorziening en in China is dat steenkool, met bijna 70 procent, zegt het IEA.
Volgens het bureau zal verder in de toekomst vooral in de VS kernenergie een belangrijke rol gaan spelen bij de stroomvoorziening aan datacenters. Zo hebben de grote Amerikaanse techbedrijven Microsoft, Google en Amazon al deals getekend om AI-datacenters te gaan voorzien van stroom uit kernreactoren.
Het agentschap zegt verder dat als landen volop willen profiteren van AI-toepassingen er sneller nieuwe investeringen moeten worden gedaan in stroomproductie en uitbreiding van stroomnetten.
Trump kiest in VS voor kolen
De Amerikaanse president Donald Trump komt met een ander plan voor voldoende energie. Hij heeft een decreet getekend om de "prachtige schone kolenindustrie van Amerika" te stimuleren. Daarbij noemde hij Duitsland dinsdag ten onrechte als voorbeeld van een terugkeer naar fossiele brandstoffen, door te stellen dat er nieuwe kolencentrales in het land geopend worden.
"Duitsland ging zo groen dat ze bijna failliet gingen", zei Trump. Hij beweerde dat het land was overgestapt op windenergie - terwijl het "niet altijd voldoende waaide" - en uiteindelijk weer terugkeerde naar kolen. In werkelijkheid werd de laatste nieuwe kolencentrale in Duitsland in 2020 in gebruik genomen. Het land heeft zich gecommitteerd om kolen volledig uit te faseren tegen 2038, met een mogelijke eerdere exit in 2030.
Trump heeft nu overheidsinstanties opgedragen om regels terug te draaien die de kolenmijnbouw en export beperken. Tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis, waar kolenmijnwerkers aanwezig waren, zei hij dat het opheffen van beperkingen ervoor zou zorgen dat oudere kolencentrales operationeel blijven.
Kolen worden algemeen beschouwd als de meest vervuilende fossiele brandstof. Trumps stap komt minder dan een jaar nadat voormalig president Joe Biden op de klimaatconferentie van de VN in Bakoe in 2024 verklaarde dat de revolutie naar schone energie onomkeerbaar was.
Trump heeft campagne gevoerd met de belofte om de Amerikaanse energieproductie te verhogen en probeert milieuregels terug te draaien.