- Het hoge aanbod van stroom uit zon en wind zorgde de afgelopen weken voor stress op het stroomnet.
- Netbeheerder Tennet moest een aantal keer bijspringen en dat brengt forse extra kosten mee, meldt De Volkskrant.
- Op de lange termijn zijn forse investeringen nodig om het stijgende aanbod van groene stroom in goede banen te leiden.
- Lees ook: Blik op je Geld: energieprijzen dalen in mei, hypotheekrente stijgt minder hard
Het aanbod van groene stroom uit zon en wind was de afgelopen dagen zo hoog, dat stroomprijzen voor de groothandel af en toe negatief uitsloegen. Het piekaanbod van groene stroom zet druk op het stroomnet en brengt verschillende problemen met zich mee.
Dat meldt De Volkskrant maandag.
Afgelopen donderdag, vrijdag en zaterdag waren groothandelsprijzen in de middag negatief door het hoge aanbod van zonne-energie. Aan de andere kant sloegen de avondprijzen hoog uit.
De schommelingen in het aanbod van groene stroom zijn niet ideaal, want zon- en windparken moeten daardoor soms afschakelen op piekmomenten als de vraag naar elektriciteit laag is.
De ingrepen om het stroomnet stabiel te houden - ook bij een tekort aan groene stroom- kosten Tennet, de beheerder van het hoogspanningsnet, extra geld. Uiteindelijk zullen dergelijke kosten doorberekend worden aan de consument, aldus de Volkskrant.
Er zijn miljarden aan investeringen nodig om het stroomnet geschikt te maken voor het stijgende aanbod van groene stroom.
Ook particuliere huishoudens in de knel bij teruglevering stroom zonnepanelen
Het lukte particuliere huishoudens met zonnepanelen af en toe niet om stroom terug te leveren aan het net, omdat dit werd geblokkeerd, meldde het AD eerder deze maand. Dat levert een financieel nadeel op, aangezien huishoudens daarmee de vergoeding voor teruglevering mislopen.
Momenteel profiteren huishoudens met zonnepanelen van de salderingsregeling, waarmee ze een ruime vergoeding voor het terugleveren van stroom aan het net ontvangen. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd van zonnepanelen.
Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling gefaseerd afgebouwd, waardoor de vergoeding voor het terugleveren daalt. Het wordt dan op den duur interessanter om zelf opgewekte stroom die je niet meteen gebruikt, op te slaan in een thuisaccu.