- Er komt en stroomkabel vanuit energierijke landen in de Kaukasus naar twee landen in de Europese Unie.
- De leiders van Roemenië en Hongarije hebben zaterdag een overeenkomst getekend met Azerbeidzjan en Georgië voor de aanleg van de kabel.
- Deze kabel moet over zes jaar honderdduizenden huishoudens van stroom kunnen voorzien.
- Lees ook: Energiecrisis leidt tot versnelling in hernieuwbare energie: de capaciteit gaat de komende vijf jaar bijna verdubbelen
De leiders van Roemenië en Hongarije hebben zaterdag een overeenkomst getekend met Azerbeidzjan en Georgië voor een stoomkabel vanaf de Kaukasus naar de EU.
Bij de financiering van deze stroomkabel onder de Zwarte Zee krijgen de landen steun van de Europese Unie.
De overeenkomst omvat een stroomkabel met een lengte van ruim 1100 kilometer, die loopt van Azerbeidzjan naar Roemenië. Wat de totale kosten van het project zullen zijn werd niet bekendgemaakt. De kabel zal niet alleen elektriciteit leveren aan Roemenië, maar ook aan Hongarije.
Eerder deze maand meldde het Georgische ministerie van Economische Zaken nog dat de kabel zo’n 1 gigawatt aan elektriciteit kan transporteren, genoeg om honderdduizenden huishoudens van stroom te voorzien.
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen was ook aanwezig bij de ondertekeningsceremonie. Volgens haar is de EU bereid het project financieel te steunen in afwachting van de resultaten van een haalbaarheidsstudie. Die worden in september volgend jaar verwacht. Voor het aanleggen van de kabel staat zes jaar gepland.
Von der Leyen zei dat de EU-strategie om "Russische fossiele brandstoffen de rug toe te keren" werkt. In de kabel onder de Zwarte Zee ziet Von der Leyen nieuwe kansen. "Omdat deze ook kan helpen om elektriciteit te leveren aan onze buren in Moldavië, de Westelijke Balkan en natuurlijk Oekraïne."