Op Europese groothandelsmarkten voor stroom zijn prijzen deze week fors gedaald. De toonaangevende Duitse stroomprijs voor de levering van stroom over 12 maanden noteerde maandag nog op een piekniveau van 1.000 euro per megawattuur. Maar vrijdag was de prijs praktisch gehalveerd tot iets meer dan 500 euro per megawatuur.

Stroomprijzen zijn hiermee nog wel zo’n 10 keer zo hoog als het 10-jarige gemiddelde voor deze tijd van het jaar, blijkt uit data van persbureau Bloomberg.

De daling van stroomprijzen op de groothandelsmarkt heeft alles te maken met berichten dat de Europese Commissie overweegt prijsplafonds te gaan instellen op de energiemarkt.

In een conceptplan van de Commissie, dat dat is ingezien door persbureau Reuters, staat dat elektriciteitsproducenten het geld dat ze verdienen boven een bepaald maximumbedrag moeten afstaan aan nationale overheden. Die moeten de opbrengsten gebruiken om de energierekeningen van EU-burgers te verlagen. Het document dat Reuters heeft ingezien zou een eerste verkenning zijn van alle opties om de pijn van de sterk gestegen gas- en elektriciteitsprijzen te verzachten.

Als een dergelijk voorstel daadwerkelijk wordt aangenomen, zou dat botsen met zogeheten "mazzelbelastingen" die enkele EU-landen hebben ingevoerd voor energiebedrijven. Zij krijgen te maken met een extra heffing op de grote winsten die ze boeken door de enorme stijging van de gasprijzen die de oorlog in Oekraïne heeft veroorzaakt. Deze extra heffingen, die bijvoorbeeld Spanje heeft ingevoerd, zouden dan ook moeten worden afgeschaft.

In het document zou ook staan dat er maatregelen moeten komen die de vraag naar elektriciteit afremmen. Eerder kwamen EU-landen al overeen dat ze hun gasverbruik deze winter zullen verminderen. Bij alle maatregelen is wel haast geboden, gezien de huidige energiecrisis.

De energieministers van de EU-lidstaten komen 9 september bijeen om te bespreken wat ze kunnen doen tegen de hoge energieprijzen. Vijf dagen later zal Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, haar voorstellen voor noodmaatregelen tegen de energiecrisis uit de doeken doen.

LEES OOK: Gebruik je veel of weinig stroom en gas vergeleken met andere huishoudens? Dit zou je gemiddeld moeten betalen met huidige recordprijzen