- Het kabinet gaat dinsdag nieuwe maatregelen aankondigen tegen de verspreiding van het coronavirus.
- Volgens RTL Nieuws komt er een verbod op alle amateur-teamsporten boven de 18 jaar, mag het ov alleen voor noodzakelijke reizen worden gebruikt en worden de openingstijden voor de horeca verder beperkt of gaan cafés en restaurants helemaal dicht.
- De Federatie van Medisch Specialisten en andere experts waarschuwden de afgelopen dagen al volop dat er snel moet worden ingegrepen, anders liggen er in november 5.000 coronapatiënten in het ziekenhuis.
De extra coronamaatregelen die het kabinet voorbereidt, zullen vooral de horeca, amateursport en het openbaar vervoer raken. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van het RTL Nieuws.
Uit de concept-maatregelen blijkt een verbod op alle amateur-teamsporten boven de 18 jaar en mag het ov alleen voor noodzakelijke reizen worden gebruikt.
Aan de maatregelen wordt nog gesleuteld. Of de horeca helemaal dicht moet of de openingstijden worden beperkt, is nog onderwerp van discussie.
De maatregelen zijn erop gericht om contacten en reisbewegingen van mensen te beperken, zodat het aantal besmettingen verder wordt teruggebracht. Dit is de laatste fase vóór een nieuwe intelligente lockdown, aldus ingewijden.
Volgens bronnen wordt het devies voor heel Nederland: beperk je contacten en blijf thuis. Hou je contacten het liefst beperkt tot het eigen huishouden. Dat betekent ook dat de oproep om thuis te werken nog duidelijker gaat worden. Wie geen vitaal beroep heeft, wordt gevraagd om thuis te werken. Het openbaar vervoer wordt, net als eerder dit jaar, alleen voor noodzakelijke reizen.
Waarschuwingen medische experts
De Federatie Medisch Specialisten zei eerder op maandag al strengere maatregelen van het kabinet tegen het coronavirus te verwachten.
De tweede golf begint op een tsunami te lijken, waarschuwt de voorzitter van de federatie, Peter Paul van Benthem. "De enige kans die we maken als samenleving is als we gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor dit probleem. Er is geen tijd om met vingers te gaan wijzen, we zullen snel moeten optreden", schrijft Van Benthem op de site van de federatie.
Als het beleid niet verandert, liggen volgende maand ongeveer 5.000 coronapatiënten in de ziekenhuizen, vrezen de medisch specialisten. Dat is vier keer zo veel als nu.
In het meest pessimistische scenario moet de reguliere zorg 75 procent worden afgeschaald, waarschuwt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). "De curve stevent af op een scenario dat we als Nederland niet moeten willen. Als de overdracht snel vermindert, is dat te vermijden."
Van Benthem vergelijkt de eerste coronagolf met de watersnoodramp van 1953. Om de coronapatiënten op te vangen, werd de behandeling van veel mensen met andere klachten geschrapt. Ongeveer de helft van de reguliere zorg kwam stil te liggen. Dat leidde tot een 'stuwmeer' aan uitgestelde zorg, dat nog niet is weggewerkt.
Tumoren en hartaandoeningen zijn bij sommige patiënten later gevonden, waardoor ze misschien eerder sterven, en als ze het overleven houden ze er in de rest van hun leven meer klachten aan over.
Afgelopen zomer, toen de eerste golf voorbij was, hebben de overheid en de ziekenhuizen zich voorbereid op een tweede golf. Van Benthem: "De harde realiteit van nu is dat onze Deltawerken weliswaar bestand zouden moeten zijn tegen een voorspelde tweede stormvloed, maar dat deze Covid-19-golf de gedaante van een tsunami heeft aangenomen: trager oplopend dan begin dit jaar, maar des te vernietigender en naar het zich laat aanzien met een veel langduriger verloop."
Ook Kuipers waarschuwt dat de problemen nog lang kunnen duren. Bij de eerste golf duurde het na de intelligente lockdown twaalf weken voordat de druk in de ziekenhuizen weer normaal was. Kuipers verwacht dat het aantal opgenomen patiënten hoe dan ook blijft stijgen. Zelfs in het meest gunstige geval moet de reguliere zorg flink worden teruggeschroefd.
Kabinet hakt dinsdag definitief de knoop door over strengere coronamaatregelen
Viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team (OMT) rekent eveneens op strengere maatregelen, zei hij zondag tegen de Amsterdamse nieuwszender AT5. "We gaan langzaamaan naar de situatie zoals in maart en april en dat willen we natuurlijk niet."
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 6.854 nieuwe coronagevallen gemeld bij het RIVM, een nieuw dagrecord.
Op zaterdag meldde het RIVM een aantal van 6.499 positieve tests, op zondag 6.375. In de afgelopen zeven dagen zijn in totaal meer dan 41.000 nieuwe besmettingen gemeld.
Ziekenhuizen behandelen momenteel 1.298 mensen vanwege het coronavirus. Dat zijn er 65 meer dan op zondag, meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandagmiddag. In het afgelopen etmaal zijn 175 coronapatiënten in een ziekenhuis opgenomen.
De Jong: "Het ziet er niet goed uit. Vorig weekend zaten we nog op zo'n vierduizend gevallen per dag, dat waren er nu zesduizend. Het aantal opnames is ongeveer 1.200. In de zomer waren het er tussen de 100 en 200, toen maakten we ons ook al zorgen. Een derde van de opnames op de IC is nu coronagerelateerd."
Ook het Amsterdam UMC, waar De Jong werkt, is men aan het opschalen. "De stad is één van de epicentra van Nederland. Het aantal opnames neemt toe. Concreet worden er nu stappen gezet om de capaciteit van opnames te vergroten. Dat gaat ten koste van de reguliere zorg. Ook worden er medewerkers ziek en moeten in quarantaine thuis, dat geeft extra druk op de zorg. Wij merken het aan alle kanten."
Van de maatregelen die bij de laatste persconferentie zijn afgekondigd verwacht De Jong niet veel. "We zouden hiervan begin volgende week uiterlijk effect moeten zien. Dat moet dan wel heel snel gebeuren. Ik ben niet optimistisch. Ik verwacht niet dat we een knik gaan zien opeens."
Het Outbreak Management Team, waarin allerlei gezondheidsdeskundigen zitten, vergadert maandag over de coronasituatie. Daar komt een advies aan het kabinet uit. Premier Mark Rutte en 'coronaminster' Hugo de Jonge geven dinsdagavond weer een persconferentie over de aanpak van het virus.