- Christian Kongsted is een van de populairste beleggers bij broker eToro.
- Zijn beleggingen worden gekopieerd door 22.000 mensen die samen 41 miljoen dollar aan vermogen hebben.
- Kongsted legt uit waarom hij een voorkeur heeft voor techaandelen en geeft vier andere beleggingstips.
- Lees ook: Beleggen voor je pensioen: dit moet je weten over de lifecycle strategie…en doorbeleggen vanaf je AOW-leeftijd
Christian Kongsted is een populaire belegger bij broker eToro. De portefeuille van de Deense ex-marketeer bestaat uit 33 posities in aandelen en ETF’s (indexfondsen), en wordt door ruim 22.000 particuliere beleggers op het platform gekopieerd.
Samen zijn de volgers goed voor 41 miljoen dollar aan belegd vermogen, vertelt Kongsted tegen Business Insider Nederland. eToro bevestigt dat Kongsted door 22.000 mensen gevolgd wordt met een kapitaal van meer dan 10 miljoen dollar.
Kongsted krijgt een vergoeding van eToro in ruil voor inzage in zijn beleggingportefeuille en het beantwoorden van de vragen van zijn volgers.
eToro telt in totaal 1.800 populaire beleggers, die verdeeld zijn in vier niveaus. Kongsted heeft in 2021 het topniveau behaald, waar naast hem nog 13 andere topbeleggers in zitten. Voor dat niveau bedraagt de beleggingsvergoeding tussen 2 procent en 2,5 procent van het gezamenlijke vermogen van je volgers.
Voor Kongsted betekent dat dus minimaal enkele tonnen per jaar in dollars, als we uitgaan van het conservatieve getal van minimaal 10 miljoen dollar aan vermogen bij zijn volgers. Hoeveel hij in het afgelopen jaar precies heeft verdiend wil Kongsted niet zeggen vanwege het privacy-beleid van eToro.
Kongsted is in drie jaar tijd uitgegroeid tot een invloedrijke belegger op eToro. Daarvoor had hij zich aangemeld bij het programma voor populaire beleggers. Zijn beleggingsportefeuille moest aan bepaalde toelatingseisen voldoen, zoals een beperkte aantal risicovolle posities, een beperkt aantal verliezen in de afgelopen zes maanden en geen grote posities in één aandeel of product.
Kongsted kreeg er afgelopen jaar duizenden volgers bij en maakte toen de sprong naar het topniveau van populaire beleggers bij eToro. Daarvoor heeft hij twee examens van Chartered Institute for Securities & Investment (CISI) moeten afleggen om zijn financiële kennis te bewijzen. Rond deze tijd begon hij ook voldoende te verdienen om zich volledig op beleggen te richten.
Business Insider Nederland sprak met Kongsted over de samenstelling van zijn beleggingsportefeuille, zijn strategie en tips voor particuliere beleggers.
Wat is je financiële doel qua vermogen met je beleggingsportefeuille?
"Momenteel bedraagt mijn portefeuille 63.000 dollar, ongeveer 55.000 euro. Ik wil de portefeuille met het rendement en de herbelegging van inkomsten laten groeien naar 1 miljoen dollar in een periode van 17 jaar. Als ik dat doel heb behaald, kan ik ervoor kiezen om met pensioen te gaan."
"Dat langetermijndoel is ook een manier om tegen mijn volgers te zeggen dat ik ze nog jarenlang mijn portefeuille kunnen blijven kopiëren. De kans op een goed rendement is ook groter als je een lange beleggingshorizon hebt."
Waar beleg je in?
"Mijn beleggingsportefeuille bestaat voornamelijk uit aandelen en ETF's. In totaal heb ik 33 posities. Zo'n 25 daarvan zijn aandelen en de rest zijn ETF's. Ik heb ook cryptomunten in mijn portefeuille, maar deze hebben een aandeel van slechts 2,5 procent."
"Ik beleg niet in obligaties. Dat is geen goede optie met de huidige hoge inflatie. Zelfs de grootste vermogensbeheerders hebben weinig goeds te zeggen over obligaties. Ik vind het fijn om een portefeuille te hebben die zich grotendeels richt op aandelen. Ik accepteer dat dat samen gaat met een hogere beweeglijkheid."
Kopiëren de particuliere beleggers je posities een-op-een?
"Normaal gesproken kopiëren ze mijn posities inderdaad een-op-een met enkele uitzonderingen. Bijvoorbeeld omdat er specifieke regels in verschillende landen zijn, zoals bijvoorbeeld wel of geen toestemming om in crypto te handelen."
Hoe actief ben je als belegger?
"Ik kijk dagelijks hoe de portefeuille het doet. Ik doe meerdere keren per week kleine aanpassingen, zoals het bijstellen van de weging van individuele posities in de totale portefeuille. Grote aanpassingen doe ik zo'n elke half jaar, afhankelijk van de situatie op de markt. Dus ik ben best wel actief."
"Toch heb ik een langetermijnhorizon. Ik houd individuele aandelen gemiddeld drie tot vijf jaar in de portefeuille. Deze focus op de lange termijn geeft de beste kans op een goed rendement. Ik raad mijn volgers ook keer op keer aan om een langetermijnhorizon te hanteren. Ik wil liever niet dat ze mij een tijdje volgen, afhaken en later weer terugkomen."
In welke bedrijven beleg je op dit moment en waarom?
"Ik beleg al langere tijd in techaandelen: Alphabet, Facebook, Amazon, Microsoft, Nvidia. Alphabet heb ik al tien jaar in mijn portefeuille. De reden waarom ik van deze aandelen houd, is dat ze goed presteren in vrijwel elke marktomgeving."
"Dat zag je toen de coronacrisis uitbrak in maart 2020: alle aandelen zakten, maar sommigen daalden minder hard. Dat is omdat je toch Facebook of Google gebruikt, ook als er een pandemie is. Ik denk dat deze aandelen het ook goed zullen doen in een omgeving van hoge inflatie. Mijn portefeuille bestaat voor 60 procent uit techaandelen en een paar andere grote bedrijven."
"Techaandelen zijn natuurlijk een voor de hand liggende keuze. Maar ze zijn ook een vertrouwde keuze. Ze rendeerden minimaal 20 procent per jaar in de afgelopen jaren. Dat is een erg hoog rendement. En ik ben overtuigd dat ze de komende jaren het goed blijven doen."
Wat is je beleggingsstrategie?
"De trend van de afgelopen decennia, die begonnen is in de jaren '70, is dat software de wereld opeet. Veel fysieke dingen worden vervangen door software. Wekkers, typemachines, kranten. Wij maken nog steeds gebruik van deze dingen, maar de software vervangt de fysieke apparaten. Deze digitale revolutie gaat nog altijd door en zal nog meerdere decennia duren.
"Dingen als creditcards en sleutels zullen ook vervangen worden door digitale alternatieven, die onderdeel worden van smartphones. Ik ben op zoek naar bedrijven die deelnemen aan deze revolutie."
"De metaverse is de volgende evolutie van het internet. Dat is een van de thema's waarin ik momenteel beleg."
"Een ander deel van mijn beleggingsstrategie is technische analyse. Ik heb een extern team van mensen die mijn beleggingsideeën testen met technische analyse. Ook gebruik ik algoritmes om de beste aandelen uit te kiezen."
Vier beleggingstips van Christian:
- Periodiek beleggen. "Als je inkomen dat toelaat is het verstandig om maandelijks een deel van je salaris opzij te zetten om te beleggen. Door periodiek te beleggen hoef je je niet meer druk te maken om de timing. Deze diversificatie in de tijd is een essentieel onderdeel van beleggen."
- Diversificatie. Idealiter beleg je in verschillende type financiële producten. Ik beleg in aandelen, vastgoed en grondstoffen. Zo probeer ik mijn beleggingen te spreiden. Als je aandelen hebt, probeer om verschillende sectoren en verschillende landen uit te kiezen. "
- Hecht niet te veel aan één positie. "Je moet aan geen enkele positie te veel waarde hechten. Ik houd een maximumweging van 8 procent aan voor individuele aandelen binnen een beleggingsportefeuille. Als je een grotere weging gaat toekennen, loop je te veel risico met één bedrijf."
- Beleg in bedrijven met een sterk positief momentum. "Veel mensen proberen te beleggen in aandelen die in waarde zijn gezakt, om zo goedkoop te kopen. Bijvoorbeeld aan het begin van de coronacrisis belegden veel mensen in luchtvaartmaatschappijen, die sterk in waarde gedaald waren. Het is beter om in iets te beleggen met een positief sentiment. Een goed voorbeeld zijn aandelen zoals Alphabet en Facebook. Zij genoten van een positief momentum al sinds de beursgang. Mijn voorkeur gaat uit naar dat soort aandelen in plaats van iets dat in waarde aan het zakken is."
Lees meer over beleggen:
- 8 dingen om op te letten als je in een aandelenindex belegt via een ETF – de samenstelling maakt fors uit voor je rendement
- Kiezen tussen sectoren wordt in 2022 nóg belangrijker: hier letten beleggers op in aanloop naar het jaarcijferseizoen
- Dit kun je leren van beurscrashes: klappen kunnen hard zijn, maar je kunt ze beter niet proberen te timen