• Marine Le Pen moet kiezen of ze de Franse politiek wil opblazen of constructief mee gaat werken aan een oplossing voor de politieke chaos, schrijft Politico.
  • Vorige week trok de leider van het radicaal-rechtse RN de stekker uit de centrumrechtse regering van premier Michel Barnier.
  • Maar als ze in 2027 president wil worden, moet ze zorgen dat ze gematigde kiezers niet afschrikt.
  • Lees ook: Franse premier Barnier verliest motie van wantrouwen – regering valt al na 3 maanden

Leider Marine Le Pen van de radicaalrechtse partij Rassemblement National moet kiezen of ze de Franse politiek wil opblazen of constructief mee gaat werken aan een oplossing voor de politieke chaos. Ze moet volgens een analyse van nieuwssite Politico de balans zien te vinden tussen de rol van outsider die het Franse establishment wil slopen en een rol als politica met een gematigder imago, in de hoop ooit brede steun te kunnen krijgen om president te worden.

Vorige week koos ze voor haar oude rol als “disruptor-in-chief” door de stekker uit de centrumrechtse regering van premier Michel Barnier te trekken en daarmee te zorgen voor grote politieke en financiële onrust. Nu is de grote vraag of ze nieuwe premier die president Emmanuel Macron een dezer dagen gaat aanwijzen. zal steunen of dat ze vanaf de zijlijn tekeer blijft gaan.

Een voormalig topfunctionaris van haar partij zegt tegen Politico dat er grote verdeeldheid was binnen Rassemblement National over het laten vallen van de regering. Veel mensen zijn bang dat de partij weer terugvalt in de marginale rol als buitenstaander. “Als Le Pen president wil worden, heeft ze de gepensioneerden nodig, mensen die van stabiliteit houden…en die is ze nu waarschijnlijk kwijt”, vreest hij.

Zelf blijft ze er koel onder. “Ik gok niet, ik speel niet in een casino…ik neem politieke beslissingen”, zei Le Pen woensdag in een interview. “We werden geconfronteerd met een onverantwoorde begroting en wij probeerden juist verantwoordelijk te zijn.”

Franse presidentsverkiezingen in 2027

Toch moet Le Pen de komende tijd moeilijke keuzes maken over het al dan niet steunen van een nieuw begrotingsvoorstel voor 2025 en mogelijk een nieuwe immigratiewet.

Daarbij heeft Le Pen de presidentsverkiezingen van 2027 in het vizier, als Macron niet meer mag doen. Le Pen moet daarbij zien dat ze haar traditionele achterban behoudt, zonder meer gematigde kiezers af te schrikken.

"De strategie om zichzelf te normaliseren kent ook zo zijn grenzen", zegt een kenner van haar partij. "Het gevaar is dat ze op 'een politicus als ieder ander' gaat lijken". Vooralsnog roept ze Macron in elk geval nog niet op om vervroegd op te stappen, zoals radicaal-links wel heeft gedaan.

De eerstvolgende lakmoesproef voor Le Pen zal zijn of ze de nieuwe premier die Macron gaat voordragen, steunt of niet. Voor overleg daarover eerder deze week nodigde Macron de leiders van bijna alle politieke partijen uit, maar niet Le Pen en die van het links-radicale La France Insoumise.

LEES OOK: 6 dingen die je moet weten over de radicaal-rechtse politica Marine Le Pen