- Nederlanders stopten afgelopen jaar gemiddeld 11 maanden vóór de datum waarop ze recht hadden op de AOW-uitkering met werken.
- De leeftijd waarop mensen ophielden met werken, lag gemiddeld op 65 jaar en 8 maanden.
- In 2022 bedroeg de AOW-leeftijd 66 jaar en 7 maanden.
- Lees ook: Vóór je 67ste met pensioen? Dit kost het als je de overwaarde van je huis benut
Nederlanders stoppen gemiddeld genomen steeds later met werken, maar de feitelijke leeftijd waarop werknemers ophouden, ligt nog wel lager dan de AOW-leeftijd.
De gemiddelde leeftijd waarop mensen met stopten met werken, lag in 2022 op 65 jaar en 8 maanden. Dat is drie maanden hoger dan in 2021 en dezelfde gemiddelde leeftijd als in 2020, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.
De leeftijd waarop mensen recht hebben op de AOW-uitkering van de staat lag afgelopen jaar op 66 jaar en 7 maanden. Dat is dus bijna een jaar later vergeleken met de gemiddelde leeftijd waarop mensen stopten met werken. De AOW is overigens niet gekoppeld aan het aantal jaren dat iemand heeft gewerkt, maar wordt gebaseerd op het aantal jaren dat iemand in Nederland woont.
Dit jaar ligt de AOW-leeftijd op 66 jaar en 10 maanden. Vanaf 2024 wordt de AOW-leeftijd verhoogd naar 67 jaar en dat blijft zo tot en met 2027. In 2028 wordt de AOW-leeftijd waarschijnlijk vastgesteld op 67 jaar en 3 maanden.
Uit navraag van Business Insider bij pensioenspecialist Theo Gommer van Gommer & Parters bleek deze maand dat een jaar eerder stoppen met werken gemiddeld genomen zo'n 7 tot 8 procent pensioen scheelt, als je dit opbouwt bij een pensioenfonds van de werkgever.
De reden: je hebt minder pensioenpremie ingelegd voor het opbouwen van vermogen en minder rendement gemaakt. Mogelijk moet het pensioen ook langer uitgekeerd worden, als je daarvoor kiest.
Lees ook: Vóór je 67ste met pensioen? Zoveel lager valt je pensioenuitkering uit
Helft mensen die stopte met werken, jonger dan AOW-leeftijd
Iets minder dan de helft van de mensen die in 2022 met pensioen gingen was jonger dan de AOW-leeftijd. In totaal stopten vorig jaar zo’n 84.000 mensen met werken, 12 procent minder dan een jaar eerder.
Waarom ruim een tiende minder mensen met pensioen gingen in 2022, weet het CBS niet. Wel merkt het statistiekbureau op dat in coronajaren 2020 en 2021 veel werknemers met pensioen zijn gegaan. Maar gegevens om het effect van de coronacrisis op het aantal pensioengangers vast te stellen, ontbreken.
Vakbond CNV roept het kabinet naar aanleiding van de CBS-cijfers op snel met een structurele regeling te komen waarmee mensen in een zwaar beroep eerder kunnen stoppen met werken. "Voor mensen in een zwaar beroep is doorwerken tot hoge leeftijd een utopie. Zij kunnen simpelweg niet meer, het lichaam is op", zegt Patrick Fey, vicevoorzitter van CNV en pensioenonderhandelaar.
Hij wijst erop dat de huidige regeling voor vervroegde uittreding eind 2025 afloopt en daarnaast tekortschiet. De bond wil dat het maximale bedrag dat mensen meekrijgen als ze gebruikmaken van deze zogeheten RVU-regeling omhooggaat.
Het CBS heeft werknemers tussen de 45 en 65 jaar ook gevraagd op welke leeftijd zij met pensioen willen. Daaruit kwam een leeftijd van 65 jaar en 1 maand naar voren. Dat is volgens het CBS de hoogste leeftijd sinds het begin van de metingen, dat dateert van 2014. Toen gaven mensen aan maximaal door te willen werken tot 64 jaar en 3 maanden.