De Amsterdamse effectenbeurs stond woensdagochtend voor de vijfde handelsdag op rij in de plus. Een stevige koerswinst van ASML, dat met goede resultaten kwam, hielp de AEX-index vooruit. Op de andere Europese aandelenmarkten namen beleggers wat gas terug na de opmars in de afgelopen dagen.

“Het is redelijk rustig op de beurzen. Iedereen wacht op de belangrijke dag van morgen. Dan wordt duidelijk wat de ECB precies gaat doen en wat de omvang van het steunpakket zal zijn. De markt is echter al op de muziek vooruitgelopen en de kans op een teleurstelling is daardoor groot”, aldus Erik Nugteren, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent hoger op 439,12 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 651,92 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten 0,3 procent, terwijl de FTSE in Londen 0,7 procent won.

ASML koploper AEX

ASML ging aan kop in de AEX met een plus van 3,5 procent. De chipmachinefabrikant boekte vorig jaar een recordomzet en zag de nettowinst met bijna 18 procent toenemen. ASML liet tevens weten voor 1 miljard euro aan eigen aandelen terug te kopen.

Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco sloot de rij in de AEX met een min van 1,6 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs. In de MidKap stond technisch dienstverlener Imtech bovenaan met een winst van 2,1 procent. Hekkensluiter was tankopslagbedrijf Vopak met een verlies van 1,7 procent.

Alstom en SABMiller in de plus

In Parijs won Alstom 3,6 procent. Beleggers waren tevreden over de omzetgroei die het Franse industrieconcern in het afgelopen kwartaal liet zien. De Franse hotelgroep Accor klom 0,8 procent nadat het bedrijf voorspelde dat de winst in het afgelopen jaar hoger zal uitvallen dan voorzien.

SABMiller won 1,6 procent in Londen, hoewel de Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer in het afgelopen kwartaal minder bier verkocht dan een jaar eerder. De daling is volgens het moederbedrijf van Grolsch vooral te wijten aan een lagere vraag naar bier in China.

Olieprijs blijft laag

De euro was 1,1582 dollar waard, tegen 1,1562 dollar op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 46,94 dollar. Brentolie steeg 1,6 procent in prijs tot 48,77 dollar per vat.

Volgens bestuursvoorzitter Patrick Pouyanné van Total blijven de olieprijzen naar verwachting laag in de eerste helft van dit jaar. Dat is goed nieuws voor consumenten en kan ook gunstig uitpakken voor de Franse economie. Hij zei dat woensdag in een interview met televisiezender France 2.

Het lagere prijspeil is voor Total juist een "uitdaging'', aldus de topman. Om het grootste concern van Frankrijk aan te passen aan de realiteit wil Pouyanné maatregelen die zijn vorig jaar verongelukte voorganger Christophe de Margerie inzette versnellen en verdiepen. Hij zal het investeringsbudget met 10 procent verlagen ten opzichte van 26 miljard dollar in 2014.

Ook worden twee Canadese teerzandprojecten op de lange baan geschoven en wordt haast gemaakt met de verkoop van 10 miljard dollar aan bedrijfsonderdelen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl