- De aantrekkingskracht van cryptovaluta voor het grote publiek lijkt even verdampt, nu de markt sterk is ingezakt in 2022.
- Tegelijk blijven vermogende particuliere beleggers vooral in Azië zwaar inzetten op digitale activa.
- Uit een rondvraag van KPMG China en Aspen Digital bij zo’n 30 vermogensbeheerders in Hongkong en Singapore, blijkt dat ‘crazy rich Asians’ bijna allemaal interesse in crypto hebben.
- Lees ook: Slim beleggen in tijden van hoge inflatie en dreigende recessie: dit zeiden experts bij Business Insider Live: Crypto!
De hype rond cryptovaluta lijkt even voorbij, na de zware koersdalingen van de bitcoin en andere cryptomunten in de eerste helft van 2022. De grote massa van particuliere beleggers heeft minder aandacht voor crypto, maar dat geldt zeker niet voor meer ervaren en vermogende beleggers.
Wie de cryptomarkt nog een beetje volgt, ziet bijvoorbeeld dat grote cryptomunten zoals de bitcoin en ether zich sinds enkele maanden opvallend stabiel gedragen, terwijl op de aandelenmarkt nog grote onrust heerst.
Sommige beleggers denken dat de cryptomarkt dicht bij een bodem zit en dat trekt met name zeer vermogende families uit Azië, ofwel ‘crazy rich Asians’.
Uit een rondvraag van KPMG China en Aspen Digital bij zo’n 30 vermogensbeheerders in Hongkong en Singapore die de vermogens van meerdere extreem rijke families beheren, blijkt dat ze bijna allemaal interesse in crypto hebben, zo meldt zakenkrant The Financial Times. Ruim 60 procent van ondervraagde beheerders heeft per familie vaak bedragen van tussen de 10 en 500 miljoen euro in de portefeuille.
Van de zogenoemde ‘family offices’ geeft 92 procent aan interesse te hebben voor digitale valuta. Daarvan heeft 58 procent al belegd in cryptovaluta. De overige 34 procent heeft plannen om dat te gaan doen.
Aziatische beleggers zien dat aandelenmarkten nog altijd onrustig zijn en specifiek voor China geldt dat de vastgoedmarkt sterk is ingezakt. De relatieve stabiliteit van digitale valuta van de afgelopen twee maanden is dus aantrekkelijk in de rumoerige markt.
Maar ook voor de langere termijn is het geloof van vermogende Aziaten in de cryptomarkt relatief sterk. Velen zien crypto als een logische diversificatie voor hun beleggingen en een aparte activaklasse.
Intussen zijn cryptobedrijven heel hard aan het lobbyen bij financiële toezichthouders in Hongkong, dat steeds meer volledig onder toezicht van China valt. In maart 2023 wordt er namelijk nieuwe wetgeving ingevoerd waardoor er speciale vergunningen nodig zijn voor de handel in crypto. Dat kan Hongkong als financieel centrum voor vermogensbeheer van cryptovaluta minder aantrekkelijk maken.
Meer over crypto lezen? Check deze artikelen:
- Op de cryptomarkt scoort de token van het nationaal elftal van Peru beter dan Brazilië in de aanloop naar het WK in Qatar
- Bitcoin beweegt opvallend vlak, maar mememunten rond Engelse lidwoorden zoals ‘THE’ zorgen voor het nodige spektakel
- Beleggen in onrustige markt: dollar en grondstoffen als veilige haven, crypto voor kansen op korte termijn, volgens daghandelaar Elroy Heisterkamp
- De sterke dollar zit ook de bitcoin dwars: pas als beleggers weer meer risico durven te nemen, liggen er kansen voor een rally
- Race om hogere transactiesnelheden voor crypto: nieuw platform van ex-werknemers van Meta stelt teleur