De aanslagen in Parijs op vrijdag 13 november betekenen een behoorlijke klap voor de stad. In 2014 boekten 22,4 miljoen gasten er een overnachting, door de aanslagen zijn dat er dit jaar waarschijnlijk maar 20 miljoen.

De week na de aanslagen was de bezittingsgraad 30 procentpunt lager schrijft de Franse zakenkrant Les Echos. De bezettingsgraad was in 2014 gemiddeld 79,3 procent. Dat betekent dat de hotels in de week na de aanslagen voor de helft leeg stonden.

Onderstaande grafiek laat zien hoe de netto-boekingen van vliegreizen op dagbasis zijn beïnvloed door de aanslagen.

(klik voor uitvergroting; bron: Forwardkeys)boekingen parijs

De grote vraag die Parijs zich nu stelt is: hoe lang duur het voordat het effect van de aanslagen is weggeëbd? De Kerstdagen komen in elk geval te vroeg. Over heel 2015 zal het aantal overnachtingen 10 procent lager liggen dan in 2014. En dan is er vanuit gegaan dat de klimaattop die van 30 november tot 11 december in Parijs plaatsvindt, doorgaat.

Herstel toerisme verschilt per aanslag

Hoe lang bezoekers wegblijven na een aanslag, lijkt te maken te hebben met het soort aanslag en de waarschijnlijkheid dat een dergelijke aanslag nog keer plaatsvindt.

De aanslag in januari op de redactie van Charlie Hebdo had nauwelijks effect. Na de aanslagen op 11 september 2001 in New York herstelde de toeristische sector zich in goed een maand. Maar in Londen duurde het na de aanslagen in 2005 driekwart jaar tot het aantal bezoekers terug was op het oude niveau.

De aanslagen in Londen in 2005 hadden meer weg van die van Parijs. De doelwitten waren minder specifiek, wat maakt dat ze 'gemakkelijker' te plegen zijn. Dat schrikt af, want als toerist voel je je dan overal waar grote massa's mensen bijeen zijn onveilig.

Het Franse ministerie van economische zaken schat de totale economische schade van de aanslagen 2 miljard euro, meldde de Franse tv-zender RTL. Dat is 0,1 procent van het bruto binnenlands product. Dat lijkt niet veel, maar voor een economie als de Franse die al jaren aan het kwakkelen is, kan het net het verschil maken tussen groei of krimp.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl