De opbrengst van de gemeentelijke onroerendezaakbelasting (ozb) kent dit jaar de grootste stijging in zeven jaar, met een plus van bijna 5 procent. In totaal is de begrote opbrengst van de ozb voor alle gemeenten 4,3 miljard euro in 2020.
Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Naast veranderingen in de tariefsbepaling hebben de ontwikkeling van de waarde van het onroerend goed en het aantal panden invloed op de totale ozb-opbrengst. De tarieven worden door de gemeenteraad vastgesteld as percentage van de woz-waarde van woningen.
Business Insider heeft voor ruim 350 gemeenten de opbrengst van de onroerendzaakbelasting per inwoner voor dit jaar uitgelicht. Zoek hieronder zelf hoeveel ozb jouw gemeente ophaalt en hoeveel meer dat is dan vorig jaar.
Zoveel ozb haalt jouw gemeente op
De gemeente Schiermonnikoog krijgt dit jaar de meeste ozb per inwoner binnen, te weten 550 euro. Maar de stijging blijft dit jaar beperkt tot 7 euro vergelijking met 2019.
Op Terschelling gaat het wel hard omhoog in 2020: de opbrengst per inwoner van de ozb klimt met liefst 89 euro en stijgt naar 423 euro.
Daarnaast zie je in de onderstaande tabel dat de gemiddelde opbrengst per inwoner soms daalt. Zo krijgt de gemeente Blaricum dit jaar 22 euro minder per inwoner binnen.
Kijk je naar de grote gemeenten dan zit Amsterdam dit jaar op een opbrengt van 205 euro per inwoner; dat is slechts 3 euro meer dan een jaar eerder. Rotterdam haalt meer binnen, te weten 390 euro per inwoner en dat is een plus van 11 euro.
Parkeerheffingen in 2020 vetpot voor grote gemeenten
Gemeenten verwachten dit jaar bij elkaar 10,8 miljard euro aan gemeentelijke heffingen binnen te krijgen. Niet alleen de ozb stijgt met 4,7 procent flink, de opbrengsten van de afvalstoffenheffingen stijgen met 8,3 procent ten opzichte van 2019.
De grootste stijging bij de gemeentelijke heffingen is volgens het CBS weggelegd voor parkeerheffingen. Die stijgen in 2020 tot ruim 1 miljard euro. Dat is een stijging van 9,6 procent ten opzichte van vorig jaar.
De stijgende opbrengsten van parkeerheffingen komen vooral voor rekening van de grote gemeenten. Amsterdam verwacht dit jaar zelfs een stijging in de parkeeropbrengsten met 39 miljoen euro.