- De totale hypotheekschuld in Nederland ligt op 775,6 miljard euro, 10,9 miljard euro hoger dan een kwartaal eerder, zo meldt het CBS.
- Het gaat om de sterkste stijging sinds 2007.
- Volgens het statistiekbureau lag het reeël beschikbaar inkomen in het derde kwartaal van dit jaar 2,9 procent hoger dan een jaar eerder.
- Lees ook: 3 scenario’s voor de hypotheekrente in 2022 – plus 7 trends die van belang zijn voor je hypotheek
In het derde kwartaal van 2021 is de totale hypotheekschuld in Nederland met 10,9 miljard euro toegenomen. Dat is de sterkste stijging sinds het derde kwartaal van 2007. De schuldquote, dat is de schuld als percentage van het bruto binnenlands product, nam wel af.
In totaal staat er nu 775,6 miljard euro aan hypotheken open, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De schuldquote nam af doordat de economie harder groeide dan de woninghypotheken. Die ging van 92,7 procent in het tweede kwartaal dit jaar naar 92,2 procent in het derde kwartaal.
Inkomens van huishoudens stegen dankzij hogere lonen
Volgens het statistiekbureau stegen de inkomens van huishoudens eveneens. Het zogeheten reëel beschikbaar inkomen van huishoudens lag in het derde kwartaal van dit jaar 2,9 procent hoger dan een jaar eerder. De toename is voornamelijk te danken aan hogere lonen voor werknemers. Maar het CBS kijkt er voor dit cijfer ook naar wat je voor je geld kan kopen. Daarom worden de inkomsten van mensen gecorrigeerd voor prijsstijgingen.
De totale beloning van werknemers groeide met 4,8 procent. Het aantal banen was 3 procent hoger en het aantal gewerkte uren groeide met 4,3 procent. De cao-loonstijging kwam op 1,9 procent uit.
Verder ziet het CBS een stijging van het totaal aan ontvangen uitkeringen. Dat kwam vooral doordat er meer AOW-uitkeringen werden uitgekeerd. Verder was het bedrag dat gemoeid was met sociale voorzieningen hoger, vooral doordat er meer studiefinanciering werd ontvangen. Huishoudens betaalden verder 3,7 procent meer belastingen en sociale premies.