- Nederlanders proberen vaker een huis te kopen, maar hebben daar juist minder vertrouwen in.
- Dat blijkt uit nieuw onderzoek van huizensite Funda over het tweede kwartaal van 2024.
- Huizenkopers maken zich zorgen over de krapte op de woningmarkt, die afgelopen kwartaal opmerkelijk genoeg juist afnam.
- Lees ook: Huizenmarkt kookt over: prijsstijging van 14% op jaarbasis in tweede kwartaal
Nederlanders stapten afgelopen kwartaal vaker naar een makelaar toe om een eigen woning te kopen, maar ze hebben er minder vertrouwen in dat ze daadwerkelijk een huis zullen vinden.
Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde Funda Index-onderzoek, van het gelijknamige woningplatform, over het tweede kwartaal van 2024. Funda onderzoekt hierbij hoe woningzoekenden aankijken tegen de huizenmarkt.
Respondenten blijken vaker een woning te willen kopen en gaan sneller in gesprek met een makelaar dan in het eerste kwartaal, zo blijkt. Potentiële huizenkopers blijken echter minder vertrouwen in een succesvolle afloop te hebben dan begin dit jaar of in hetzelfde kwartaal van 2023.
Zorgen over tekort aan woningen
Woningzoekenden blijken zich vooral zorgen te maken over een tekort aan woningen. Zo hebben zij zelfs het gevoel dat het aantal beschikbare woningen in Nederland afneemt.
Opvallend genoeg, blijkt dat laatste niet helemaal te kloppen. Afgelopen kwartaal nam het aantal woningen op woningplatform Funda juist met 12 procent toe ten opzichte van het eerste kwartaal, meldt het bedrijf.
Onderzoek van makelaarsclub NVM van afgelopen week ondersteunt dit. Aan het einde van het tweede kwartaal stonden er ruim 28 duizend woningen te koop bij NVM-makelaars, een stijging van 25 procent ten opzichte van het einde van het eerste kwartaal van 2024.
Wel was sprake van een lichte daling van het woningaanbod (3,5 procent) ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023, meldt Funda. Ook stonden de beschikbare woningen korter op het platform, meldt de huizensite, aangezien de woonobjecten sneller werden verkocht in het tweede kwartaal.
Gekte op huizenmarkt terug: huizen 14% duurder
De gekte op de woningmarkt lijkt dan ook weer helemaal terug te zijn. Afgelopen kwartaal stegen de huizenprijzen in ons land met bijna 14 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Je betaalt nu gemiddeld 468.000 euro voor een woning, meldde NVM afgelopen week.
Afgelopen jaar leek de huizenmarkt juist af te koelen en daalden de prijzen van woningen over de gehele linie. Sinds het einde van 2023 zijn de woningprijzen toch weer aan een nieuwe groeispurt begonnen.
Het gedrag van potentiële kopers houdt deze gekte verder in stand, zo blijkt uit het nieuwe Funda-onderzoek. Liefst een derde van de potentiële huizenkopers stelt te denken dat fors overbieden - 10 tot 20 procent - de norm is.
Uit het NVM-onderzoek van afgelopen week blijkt dat zoveel overbieden in feite helemaal niet gebruikelijk is. Weliswaar wordt op twee van de drie verkochte woningen overboden, maar gemiddeld betalen kopers 'slechts' zo'n 4 procent meer dan de vraagprijs. Bij tussenwoningen en appartementen gaat het om 5 tot 7 procent.
Voor starters is daarbij wel een opkomend probleem dat ze steeds meer eigen geld moeten inleggen. Huiseigenaren kunnen de overwaarde van hun huidige woning in de strijd gooien bij de aankoop van een nieuwe woning terwijl starters inmiddels bedragen tot 42.000 euro zelf moeten ophoesten, zo bleek maandag nog uit onderzoek van aanbieder van hypotheeksoftware HDN.
Eerst verkopen en dan pas kopen, is vaker het credo
Een toenemend aandeel van de huizenkopers lijkt het ingewikkelder te vinden een woning te kopen dan er een te verkopen. Drie op de tien respondenten stelt dan ook eerder de huidige eigen woning te willen verkopen voordat ze een nieuwe woning kopen.
Een jaar geleden ging dit nog om minder dan twee op de tien respondenten. Voor het vijfde kwartaal op rij hebben huiseigenaren meer vertrouwen dat zij hun eigen huis succesvol van de hand kunnen doen.
Nederlanders zijn vol vertrouwen over de woningmarkt, zo blijkt. Zo'n acht op de tien Nederlanders vindt het nu een goede tijd om de eigen woning te verkopen. Nog altijd zo'n zeven op de tien Nederlanders verwacht dat dit over een half jaar nog steeds het geval zal zijn.
Is het ook een goede tijd om een woning te kopen? Nee, lijken respondenten te zeggen. Slechts iets meer dan één op de tien vindt het een betere tijd om te kopen dan om te verkopen. Over een half jaar is de koopmarkt waarschijnlijk weinig verbeterd, denken bijna negen op de tien respondenten.