- Het aantal bedrijfsfaillissementen in Nederland neemt dit jaar met 38% toe naar een totaal van 4.500, verwacht kredietverzekeraar Atradius.
- Dit komt vooral door het staken van de coronasteun van de overheid, hogere rentetarieven en een matig draaiende economie.
- Wereldwijd voorspelt Atradius 16 procent meer faillissementen, met Nederland, Italië en Singapore als uitschieters.
- Lees ook: Verliesgevende winkelketen Blokker staat (weer) te koop
Het aantal bedrijfsfaillissementen in Nederland zal ook dit jaar fors zal stijgen, met een verwachte toename van 38 procent bovenop een stijging van 48 procent vorig jaar. Kredietverzekeraar Atradius spreekt deze verwachting uit in een nieuw rapport.
Deze stijging zou het aantal faillisementen naar 4.500 brengen. Dit is voornamelijk te wijten aan het einde van de coronasteun, stijgende rentetarieven en een verslechterende economie.
“Sinds de overheidsmaatregelen in het eerste kwartaal van 2022 zijn gestaakt, zien we een stijging van het aantal faillissementen. In geheel 2023 stond de teller in Nederland op 3271 faillissementen. Vooral in de tweede helft van dat jaar liepen de aantallen sterk op en ging het om gemiddeld 300 faillissementen per maand. Deze trend zette zich ook in januari en februari van 2024 voort”, schrijft hoofdeconoom John Lorié van Atradius in het verslag.
Nederland krijgt te maken met relatief hoog aantal faillissementen in 2024
Atradius merkt op dat het aantal faillissementen nog niet terug is op het niveau van voor de coronapandemie. Voor 2025 wordt dan een normalisatie verwacht en zou het om een lichte stijging van 3 procent moeten gaan bij het aantal bedrijven dat noodgedwongen de deuren moet sluiten.
Wereldwijd verwacht Atradius dit jaar een toename van het aantal faillissementen met 16 procent.
Nederland behoort tot de landen met de sterkste stijging. Andere landen waar een forse toename wordt verwacht zijn Italië (63 procent), Singapore (47 procent), Portugal (34 procent), Polen (29 procent) en de Verenigde Staten (29 procent), volgens de onderzoekers.