- Ruim de helft van alle huishoudens heeft te maken met een stijging van de energierekening sinds vorig jaar, zo blijkt uit transactiedata van Rabobank.
- Maar liefst 1 op de 10 huishoudens wordt zelfs geconfronteerd met een stijging van 50 procent.
- De verschillen tussen huishoudens zijn niettemin groot.
- Lees ook: Energierekening: in Nederland ben je op jaarbasis €800 tot €1.100 meer kwijt aan gas en stroom dan in Duitsland en België
Ruim de helft van alle huishoudens kijkt inmiddels aan tegen een stijging van de energierekening. Dat aantal neemt sinds vorig jaar steeds verder toe omdat steeds meer termijnbedragen worden aangepast, zo blijkt uit transactiedata van Rabobank.
De hogere energieprijzen treffen zo een steeds groter gedeelte van de huishoudens, concludeert de bank.
Rabobank keek naar de veranderingen sinds augustus vorig jaar, omdat sinds die tijd de energieprijzen hard zijn opgelopen. Uit de analyse van de transactiedata blijken weliswaar grote verschillen tussen huishoudens, maar het wordt ook duidelijk dat de stijgende energieprijzen steeds meer huishoudens treffen.
Verder valt op dat de omvang van de stijgingen van de energierekening dit jaar groter is dan in de vier voorgaande jaren”, zegt Rabo-econoom Carlijn Prins over de analyse tegenover nieuwssite Nu.nl.
Ondanks de toenames zijn er ook huishouders die er, vooralsnog, goed vanaf komen. Zo kreeg in mei 19 procent van de particuliere Raborekeninghouders een lagere energienota dan voorheen.
Bij 23 procent van de Raboklanten was de maandelijkse energierekening onveranderd en bij 51 procent was het rekeningbedrag gestegen.
Termijnbedrag energierekening kan bepalen wanneer je hogere prijzen gas en stroom voelt
Omdat de bank hierbij alleen naar transactiedata kijkt, zegt de analyse niet alles over de gestegen prijzen. Mensen kunnen hun verbruik aangepast hebben door maatregelen voor verduurzaming van de woning of gedragsveranderingen. Ook kan de uiteindelijke jaarafrekening nog hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de gekozen termijnbedragen.
Wanneer je expres voor een laag termijnbedrag hebt gekozen, dat doorgaans 12 maanden gelijk blijft kan je rekening er positief uitspringen maar zal de jaarafrekening natuurlijk alsnog flink tegenvallen.
De omvang van de veranderingen in energiekosten verschilt sterk. Zo'n 1 op de 10 huishoudens (13 procent) zag in mei de rekening verdubbelen en 4 procent zag zelfs meer dan een verdubbeling. Een deel van de huishoudens zag slechts een beperkte toename; 10 procent kreeg een stijging van niet meer dan 10 procent te verwerken.
Hoe huishoudens er uiteindelijk uitspringen zal onder meer afhangen van het gekozen termijnbedrag tegenover het werkelijke verbruik. Ook "een zachte winter of energiebesparende maatregelen zouden zomaar eens kunnen schelen", zegt Rabo-econoom Prins over de gevolgen voor individuele huishoudens.