• Chocolade kan nóg duurder worden, melden economen van RaboResearch.
  • Slechte oogsten in Ivoorkust en Ghana hebben de cacaoprijs opgestuwd naar recordhoogtes, wat consumenten zullen gaan merken in de supermarkt.
  • Mogelijk worden verpakkingen kleiner of wordt het cacaopercentage verlaagd.
  • Lees ook: Prijs van koffiebonen op hoogste niveau in 13 jaar

De prijs van een chocoladereep van 100 gram kan de komende anderhalf jaar met liefst een euro stijgen, melden economen van RaboResearch. Een merkreep die nu voor 2,93 euro in de supermarkt ligt, zou door de oplopende cacaoprijzen tegen de 4 euro kunnen gaan kosten.

Chocolade is de afgelopen twee jaar al flink duurder geworden, met een stijging van bijna 40 procent sinds begin 2021. Deze prijsverhoging kwam vooral door hogere kosten voor zuivel, suiker en energie. De recente piek in cacaoprijzen moet echter nog verwerkt worden in de consumentenprijs.

Rabobank

Stijging cacaoprijs maakt chocola duurder

De sterke stijging van de cacaoprijzen komt door tegenvallende oogsten in Ivoorkust en Ghana, de grootste cacaoproducenten. Oudere bomen en slechte weersomstandigheden zorgen daar al jaren voor lagere opbrengsten. De angst voor langdurige tekorten heeft de prijs opgestuwd tot recordhoogtes.

Het is onzeker of de volledige prijsstijging wordt doorberekend aan de consument. Chocoladeproducenten willen voorkomen dat consumenten overstappen naar andere snacks. Mogelijk worden verpakkingen kleiner of het cacaopercentage verlaagd.

In 2025 wordt een betere oogst in Ghana en Ivoorkust verwacht, wat de prijsstijging kan afvlakken. Toch zullen de prijzen historisch hoog blijven, mede door de nieuwe EU-regels tegen ontbossing, die extra kosten voor cacao-importeurs kunnen meebrengen.

LEES OOK: Cacaoprijzen breken records – overstromingen bedreigen voorraden in Nigeria