De afgelopen jaren zitten prijzen van streamingdiensten flink in de lift. De bedrijven geven aan dat ze mee moeten met de inflatie, en doen dit onder luid geklaag van hun klanten die dreigen op te zeggen.

Maar het blijft blijkbaar bij dreigen, want uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat Nederlanders meer abonnementen op streamingdiensten dan ooit hebben. Het aanbod daarbij is groot, uiteenlopend van Netflix, Disney+, Videoland en HBO Max tot nieuwkomers zoals SkyShowTime.

Stijging abonnementen per huishouden
Stijging abonnementen per huishouden
ABN AMRO/ESB

Economen van ABN AMRO berekenden op basis geanonimiseerde transactiedata van klanten dat zo’n 70 procent van de huishoudens met een internet- of mobielabonnement, ook een abonnement op een streamingdienst heeft. Dat is een aanzienlijk groei sinds 2016. Toen was dat nog slechts 7 procent.

Vooral de coronapandemie valt aan te wijzen als groeimoment voor de streamingdiensten. Destijds gingen er vooral veel reis- en sportabonnementen de deur uit, en werden die klaarblijkelijk ingeruild voor extra vermaak op de TV. Maar ook hierin is een kentering te zien, want het aantal reis- en sportabonnementen ligt dit jaar hoger dan voor de coronapandemie.

Klanten slikken prijsverhoging streamingdienst, maar niet van kranten en tijdschriften

Waar prijsverhogingen van streamingdiensten veelal stilletjes geslikt lijken te worden, hebben kranten en tijdschriften wel te lijden de toegenomen inflatiedruk, blijkt het onderzoek van ABN AMRO. Het betalen om artikelen op de website van een krant te lezen, lijkt daarbij niet voldoende waarde te geven om de kosten te verantwoorden met als gevolg dat dit soort abonnementen toch vaker worden stopgezet.

Over het algemeen valt vooral op dat mensen, zelfs met een hoge inflatie en stijgende kosten, niet snel geneigd zijn om streamingdiensten de deur uit te zoen.

Volgens de economen van ABN AMRO kan dat best een risico zijn, omdat hierdoor de inflatie ongemerkt een grotere impact kan hebben. De hogere prijzen van de abonnementen zijn veelal minder zichtbaar dan bijvoorbeeld de prijsstijging in de supermarkt.

LEES OOK: Besparen op je abonnement voor internet: hoe ver kan je gaan, zonder in te leveren op de snelheid?