- Er gingen in november dit jaar 299 bedrijven over de kop: 2 procent meer dan in oktober.
- Het aantal faillissementen zit al ruim een jaar in de lift.
- De grootste klappen vielen in de handel en in de bouwnijverheid.
- Lees ook: Faillissement aangevraagd voor de al een tijdlang met financiële problemen kampende online supermarkt Pieter Pot
Het aantal faillissementen is in november iets toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er vorige maand 7 meer bedrijven failliet verklaard dan in oktober. Dat is een stijging van 2 procent.
De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim een jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2023 zijn ongeveer 56 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode van 2022.
De ontwikkeling van het aantal uitgesproken faillissementen laat een grillig verloop zien. In mei 2013 werd met 911 een piek bereikt. In de jaren erna, tot augustus 2017, nam het aantal bedrijven dat kopje onder ging weer af. Vervolgens was een vlak verloop te zien tot mei 2020, toen de coronapandemie uitbrak. Sindsdien is het aantal faillissementen verder afgenomen, tot in augustus 2021 een laagterecord werd bereikt.
Aantal faillissementen al ruim een jaar in de lift
Op een klein dipje in oktober na ligt het aantal faillissementen sinds mei 2022 onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, zoals te zien is in de onderstaande grafiek. In november werden 299 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Hierbij is gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen, zoals te zien in de grafiek hieronder.
Meeste faillissementen in de handel
Van alle bedrijven die over de kop gingen, vielen vorige maand de grootste klappen in de handel, namelijk 56. Dat is wel 11 procent minder dan in oktober. Er zijn ook de meeste bedrijven actief in deze sector. Hierna volgde de bouwnijverheid, met 53 faillissementen.
Relatief gezien werden er in november de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag. In de bouwnijverheid, de industrie en de horeca nam het aantal faillissementen vorige maand af ten opzichte van oktober.
Veel winkelketens zijn dit jaar kopje onder gegaan
Er zijn dit jaar in de retail grote klappen gevallen. Maandag werd bekend dat de verpakkingsloze onlinesupermarkt Pieter Pot dreigt failliet te worden verklaard.
Vorige week trof het bedrijf achter onder meer Perry Sport en Aktiesport hetzelfde lot, al wordt een doorstart overwogen. Eerder dit jaar viel het doek voor elektronicaketen BCC, koopjesketen Big Bazar en de kledingwinkelketens Scotch & Soda en Score.
Analisten van ABN AMRO gaven eerder in het rapport Stand van Vastgoed aan dat ondernemers in winkelstraten het moeilijk hebben. Het bedrijf sprak toen de verwachting uit dat het aantal faillissementen naar verwachting zou toenemen.
Dat steeds meer bedrijven in financiële problemen komen, komt volgens de bank onder meer omdat zij coronasteun moeten terugbetalen, die er destijds voor zorgde dat bedrijven lange tijd kunstmatig in leven konden blijven. Ook hebben winkeliers te maken met gestegen personeels-, energie- en inkoopkosten en kampen ze met een teruglopende vraag.