- De meest beursstrategen op Wall Street hebben optimistische prognoses afgegeven voor de aandelenmarkt in 2025.
- Of de beurs ongehinderd kan doorstijgen, hangt echter mede af van ontwikkelingen op de rentemarkt.
- Obligatiemarkten gaven deze week een waarschuwingssignaal af.
- Lees ook: Beursgoeroe Jeremy Grantham ziet gitzwarte wolken opduiken voor de beurs en geeft aan in welke beleggingen hij wél gelooft
Beursstrategen op Wall Street hebben overwegend optimistische prognoses afgegeven voor de aandelenmarkt in 2025, met hier een daar een uitzondering. Onderliggend is hierbij wel van groot belang hoe de rente zich ontwikkelt. Dat was deze week goed te zien op financiële markten, met forse stijgingen van langlopende rentes, en een negatief slot op vrijdag voor de belangrijke beurzen op Wall Street. De brede S&P 500-index verloor daarbij 1,5 procent,.
Hogere rentes zijn over het algemeen genomen niet gunstig voor aandelen, omdat ze leningen voor investeringen duurder maken en ervoor zorgen dat toekomstige winsten tegen een hogere rente verdisconteerd moeten worden.
De rente op Amerikaanse staatsobligaties is deze week gestegen naar het hoogste niveau sinds oktober 2023. Dat is redelijk dicht in de buurt van een niveau dat aandelenmarkten onder druk kan zetten.
Achter de stijging van langlopende rentes zit de angst dat de inflatie weer de kop op steekt, nu de Amerikaanse economie nog steeds geen sterke tekenen van afkoeling vertoont. Daarbij is er ook onzekerheid over de economische plannen van Donald Trump, die mogelijk inflatoir zullen werken.
De 10-jaars rente op Amerikaanse staatsobligaties bereikte woensdag een niveau van 4,73 procent, om daarna weer iets terug te zakken. maar vrijdag te eindigen op een piek van 4,76 procent.
In technische optiek ligt er een belangrijk weerstandsniveau voor de 10-jaars rente bij het niveau van 5 procent, zo gaf technisch analist Katie Stockton van Fairlead Strategies woensdag aan in een rapport “Er zijn tekenen van opwaartse uitputting op de korte termijn, maar die kunnen worden geminimaliseerd door een beslissende uitbraak."
Rente op de 10-jaars staatslening in de VS (%)
Sterke Amerikaanse economie verhoogt gevaar op hardnekkige inflatie
Obligatiebeleggers reageerden deze week onder meer op een graadmeter voor de Amerikaanse dienstensector. De ISM-dienstenindex kwam in december uit op 54,1 punten,, ruim boven de prognoses van 53,2 punten. De deelindex voor prijzen in de dienstensector steeg naar 64,4 punten. de hoogste stand sinds februari 2023.
Volgens beursstrateeg Ed Yardeni zijn obligatiebeleggers sceptisch over het verhaal van de Amerikaanse centrale bank dat de inflatie voldoende onder controle is om de beleidsrente dit jaar verder te laten dalen. Dit heeft vooral te maken het het feit dat verschillende indicatoren voor de zogenoemde kerninflatie erop duiden dat prijsstijgingen gemiddeld nog fors boven het door de Federal Reserve gewenste niveau van 2 procent liggen.
Wat dit betreft ontstaat er volgens beursstrateeg Ohsung Kown van Bank of America een situatie dat beleggers "goed nieuws" over de economie als "slecht nieuws" interpreteren, vanwege de risico's op een blijvend hoge inflatie.
Dat bleek vrijdag ook uit het maandelijkse arbeidsmarktrapport in de VS. Daarin kwam naar voren dat er in december 256.000 banen zijn bijgekomen in de VS, terwijl economen hadden gerekend op 155.000 banen erbij. In reactie hierop schoot de rente op de 10-jaars staatslening in de VS naar een niveau van 2,76 procent. Tegelijk sloten de belangrijke beursindices op Wall Street de dag in mineur af, met een verlies van 1,5 procent voor de S&P 500-index.
Analisten bij Goldman Sachs zien voor de komende periode een negatief verband tussen de aandelenmarkt en obligatierentes. “De correlaties tussen aandelen en obligatierentes zijn weer negatief geworden”, schreef analist Christian Mueller-Glissmann van Goldman deze week in een rapport.
Obligatiebeleggers letten ook op de economische voorstellen van aanstaand president Donald Trump. Die heeft gedreigd het hoge Amerikaanse importtarieven. Op woensdag meldde CNN dat Trump overweegt om noodbevoegdheden te gebruiken om zijn plannen voor importheffingen door te voeren.
Als daar een combinatie van belastingverlagingen en hoge overheidsuitgaven bijkomt, kan het begrotingstekort van de VS verder oplopen, wat opwaartse druk zou geven voor de rente op Amerikaanse staatsobligaties. Directeur Kristalina Georgieva van het IMF waarschuwde zaterdag in zakenkrant Financial Times in dit verband nadrukkelijk voor het risico van oplopende leenkosten.