Het is nog niet helemaal zeker of Saudi-Arabië definitief overgaat tot het boycotten van Nederlandse producten en diensten vanwege de sticker van Wilders. Maar als het zover komt, waar doet het dan pijn?
De totale handel met Saudi-Arabië is ongeveer 6 miljard euro. We voeren voor ongeveer 3,8 miljard euro in. Dat betreft bijna alleen maar olie en afgeleide producten.
De export van goederen naar Saudi-Arabië bedraagt volgens cijfers van het CBS 2,2 miljard euro. Ook al is dat maar een half procentje van onze totale uitvoer, het is toch een fors bedrag. Bovendien is de export de laatste jaren fors toegenomen; in drie jaar tijd met 35 procent.
Lastiger is het om te bepalen welke sectoren gevoelig zijn voor sancties of handelsbeperkingen. Het hangt er maar vanaf of het gaat om een compleet handelsembargo op alles wat Nederlands is of uit Nederland komt, of dat het gaat om het boycotten van bepaalde producten, diensten of bedrijven.
In elk geval lijkt het niet waarschijnlijk dat die hele dik 2 miljard euro gevaar loopt. Want in dat getal zit bijvoorbeeld ook voor 190 miljoen euro aan uitvoer van aardolieproducten richting Saudi-Arabië.
Dat laatste lijkt vreemd - het meest olierijke land ter wereld dat olieproducten uit Nederland importeert - maar is het niet. Het gaat namelijk waarschijnlijk grotendeels om producten geproduceerd in de voormalige petrochemische fabrieken van DSM in het zuiden van Limburg die nu in handen zijn van het, jawel, Saudische SABIC.
Ook veel andere producten, zoals uit de farmaceutische industrie (exportwaarde 266 miljoen euro), komen van Nederlandse fabrieken met een buitenlandse eigenaar en lopen daarom minder risico zolang het om een gedeeltelijke boycot zou gaan.
Zuivel is gemakkelijk doelwit
Met name zichtbaar Hollandse producten lijken een gemakkelijk doelwit, en dat kan voor individuele bedrijven heel vervelend zijn. Denk bijvoorbeeld aan het alcoholvrije bier van Bavaria dat sinds vorig jaar in het koninkrijk te koop is.
Een sector die niet geheel gerust zal zijn, is de landbouw. Nederland voerde volgens cijfers van het CBS in 2013 voor 114 miljoen euro aan zuivelproducten en eieren uit naar Saudi-Arabië.
Als eventuele sancties voor een pr-doel hebben - de Saudische regering wil laten zien dat ze de belediging van de vlag niet over zijn kant laat gaan - zijn die producten een aantrekkelijk doelwit. Een bedrijf dat daar zeker last van gaat krijgen is FrieslandCampina. De regio Afrika en het Midden-Oosten is goed voor 10 procent van de omzet van de zuivelreus.
Bouw en olie
Veel moeilijker in cijfers te vatten, maar misschien nog wel groter, is de schade die Nederlandse bedrijven kunnen oplopen door het mislopen van opdrachten.
Dat laatste is een probleem voor een aantal grote bedrijven in de bouw en in de olieindustrie. Vanzelfsprekend moet je dan denken aan Shell, maar ook zeker aan een baggeraar als Boskalis. Boskalis zet in het Midden-Oosten als geheel 337 miljoen euro om. Of bouwbedrijf Ballast Nedam, dat op dit moment overigens nog steeds verwikkeld is in een omkoopschandaal in het land.
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans maakt zich in elk geval druk over "mogelijk schade voor Nederlandse bedrijven en banen". Een topambtenaar wordt naar de Saudische hoofdstad Riyad gestuurd om daar de gemoederen tot bedaren te brengen.
Lees ook
De sjeiks slaan terug: Saudi-Arabië start boycot Nederlandse bedrijven
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl