De Londense aandelenbeurs is vrijdagochtend stevig hoger geopend. De Britse beleggers reageerden enthousiast op de verkiezingsoverwinning van de Conservatieve Partij. De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na aanvang van de handel 1 procent hoger.
De andere Europese effectenmarkten lieten ook winsten zien. Marktpartijen kijken vooral uit naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat later op de dag verschijnt.
De Londense FTSE-index steeg in de vroege handel 1,7 procent. Vooral de grote Britse banken en huizenbouwers profiteerden van de verkiezingsuitslag in het Verenigd Koninkrijk. De AEX-index in Amsterdam stond 1 procent hoger op 483,36 punten, onder aanvoering van zwaargewichten Shell en Unilever. De MidKap klom ook 1 procent, naar 740,97 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,6 procent.
De euro stond op 1,1195 dollar, tegen 1,1274 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie ging voor 0,3 procent minder over de toonbank en kostte 58,76 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,1 procent tot 65,57 dollar per vat.
TomTom in trek
In de MidKap ging navigatiebedrijf TomTom aan kop met een plus van 5 procent. Er blijkt internationaal grote belangstelling te zijn voor de digitale-kaartentak van het Finse Nokia. Ook TomTom is sterk als kaartenbedrijf.
Taxidienst Uber wil 3 miljard dollar op tafel leggen voor het overnemen van Nokia's kaartenonderdeel HERE, de belangrijkste concurrent van Google Maps, schrijft The New York Times op basis van ingewijden. Omgerekend komt dat neer op bijna 2,7 miljard euro.
Het was al langer bekend dat Uber meedong naar HERE. Maar niet dat de snelgroeiende Amerikaanse taxidienst bereid was om zoveel te betalen. HERE zou voor 2 miljard euro in de boeken staan bij Nokia. Uber, dat via internet personenvervoer aanbiedt, is nu nog erg afhankelijk van Google Maps. Om daar wat meer los van te komen, nam het bedrijf vorige maand al deCarta over, een bedrijf in navigatiesoftware uit het Amerikaanse San Jose.
HERE geniet een ruime belangstelling. Ook Facebook en een consortium van drie grote Duitse autobouwers zouden de concurrent van de Amsterdamse navigatiespecialist TomTom willen inlijven. Volgens The New York Times zijn de onderhandelingen over HERE in volle gang. Eind deze maand komt Nokia naar verwachting met nieuws naar buiten.
Air France-KLM hoger
De Franse overheid wil zijn economisch belang in Air France-KLM (plus 3,8 procent) uitbreiden van de huidige 15,9 procent tot circa 17,6 procent, maakte het Franse ministerie van Economische Zaken en Financiën vrijdag bekend.
Met de aankoop van ruim 5 miljoen aandelen, voor een bedrag dat kan oplopen tot een slordige 46 miljoen euro, wil Parijs zijn invloed vergroten in de aanloop naar de aandeelhoudersvergadering van de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep. Die wordt gehouden op 21 mei.
SBM Offshore in de min
Het aandeel SBM noteerde kort na de opening 1,2 procent lager op 11,54 euro.
De presentatie van de kwartaalcijfers van SBM Offshore heeft nauwelijks tot nieuwe inzichten geleid, concluderen analisten van Rabobank en KBC vrijdag in rapporten over het bedrijf.
Volgens Rabobank blijft het moeilijk om überhaupt inzicht te krijgen in de cijfers door het complexe businessmodel van SBM en de drie verschillende boekhoudkundige methodieken. De bank vraagt zich af of SBM het rendement op nieuwe productieschepen kan verbeteren onder de huidige marktomstandigheden. Vanwege de daling van de olieprijs snijden bedrijven fors in hun investeringen.
Dat SBM de nettoschuld wil terugbrengen tot onder de 3,5 miljard dollar kan volgens Rabo slechts bij een behoorlijke desinvestering in productieschepen. Daarnaast verwacht de bank dat SBM een ,,flinke boete" vanwege de afwikkeling van het omkoopschandaal in Brazilië.
KBC concludeert dat de ,,zichtbaarheid" van nieuwe orders troebel is. De bank benadrukt de goede basis voor opbrengsten van producten die gereed zijn voor gebruik (Turnkey), onder meer door hoge marges die op het onderdeel worden gehaald. Maar met de moeizame marktomstandigheden zal het voor SBM lastig worden grote winsten te behalen in de komende periode. De opbrengsten van Turnkey zakten in het eerste kwartaal met 40 procent tot 326 miljoen dollar.
Rabo handhaaft het 'hold'-advies met een koersdoel van 12,50 euro. Wel verwacht de bank een bescheiden negatieve koersbeweging. KBC hanteert een koopadvies met een koersdoel van 16,50 euro.
Optiekbedrijf GrandVision stijgt
De resultaten van optiekbedrijf GrandVision (plus 4,5 procent) in het eerste kwartaal van 2015 zijn op alle fronten beter dan verwacht, schrijven analisten van Rabobank vrijdag in een commentaar op het kwartaalbericht van het het moederbedrijf van ketens Pearl en Eyewish.
GrandVision heeft de omzet in het eerste kwartaal met bijna 17 procent zien groeien tot 784 miljoen euro. GrandVision werd geholpen door overnames en gunstige wisselkoerseffecten. De omzettoename op eigen kracht bedroeg 5,5 procent. Het resultaat voor rente, belastingen en afschrijvingen (ebitda), gecorrigeerd voor eenmalige posten, steeg ten opzichte van een jaar eerder met ruim 16 procent, tot 122 miljoen euro.
Met name de omzet- en winstgroei in de kernmarkten van GrandVision noemt Rabo ,,zeer goed''. De bank merkt op dat vergelijkende winstcijfers over het eerste kwartaal vooraf niet voorhanden waren, omdat het bedrijf pas kort beursgenoteerd is.
GrandVision kan volgens Rabo ook de rest van het jaar blijven profiteren van overnames, die nu al bijdragen aan de omzet maar waar nog ruimte is voor margeverbetering. Zij handhaven het aandeel op hun favorietenlijst met een koersdoel van 26,50 euro.
Beurshuls Roto Smeets omgebouwd tot investeringsmaatschappij
De bekende belegger Geert Schaaij gaat, als hij de lege beurshuls van Roto Smeets in handen heeft, het bedrijf omdopen tot Verenigde Nederlandse Compagnie (VNC). Dat zei hij vrijdag tegen AFN.
,,Het is een verwijzing naar de Gouden Eeuw'', aldus Schaaij, die tevens topman van de onderneming wordt. Onder de notering VNC zal een aantal bedrijven ,,komen te hangen'' die voldoen aan een drietal basisprincipes. ,,Ze moeten winst draaien, ze moeten groeimogelijkheden hebben en iedereen moet ze kunnen begrijpen'', aldus Schaaij.
Wel blijven de besturen van de bedrijven autonoom, aldus Schaaij. ,,Iedereen moet zijn eigen ding kunnen doen''. De belegger gaf aan al een aantal bedrijven op het oog te hebben.
Voorbeurs bleek dat de grootaandeelhouders die drukkerijgroep Roto Smeets geheel willen overnemen, hun bod verhogen tot 4,124 euro per aandeel. Eind maart werd nog 4 euro per aandeel geboden.
De verhoging volgde na de genoemde overeenkomst met Schaaij, die dus na de verkoop van de operationele activiteiten de resterende lege huls in handen krijgt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl