Pakjesbedrijf TNT blijft last houden van druk op de omzet, mede door zware concurrentie. Intussen blijft het bedrijf fors snijden in de kosten.
TNT Express heeft in het tweede kwartaal een nettoverlies geleden van 4 miljoen euro, tegen een verlies van 304 miljoen euro een jaar eerder, zo maakte het koeriersbedrijf maandag bekend.
Een jaar geleden moest het concern nog fors afschrijven op bezittingen. De omzet ging het afgelopen kwartaal met bijna 6 procent omlaag tot 1,66 miljard euro. Analisten rekenden vooraf op een één procent lagere omzet en een lichte winst.
De lagere omzet is vooral het gevolg van de verkoop van de binnenlandse activiteiten in China en de verkoop van de Nederlandse tak TNT Fashion Business.
Concurrentiedruk TNT Express
Topman Tex Gunning wees in een toelichting op een ,,onevenwichtige groei in West-Europa” en aanhoudende concurrentie. Hij zei dat het bedrijf op 18 februari volgend jaar een investeerdersdag zal houden waar de gedetailleerde plannen over de nieuwe operationele onderdelen (Domestic, International Europe en International AMEA) worden gedeeld.
TNT meldde op koers te liggen met zijn kostenbesparingsprogramma. In het afgelopen kwartaal werd voor 33 miljoen euro aan kosten bespaard, tegen 30 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar. In totaal moet het kostenbesparingsprogramma voor het eind van 2015 240 miljoen euro aan besparingen opleveren.
De herstructureringslasten bedroegen in het afgelopen kwartaal 74 miljoen euro.
De onderneming ziet voor heel 2014 in Europa (Europe Main en Europe Other & Americas) positieve ontwikkelingen. In het Midden-Oosten en de binnenlandse activiteiten in Brazilië (Asia Middle East & Africa and Brazil Domestic) zullen de operationele prestaties aanzienlijk verbeteren. De activiteiten in het Verre Oosten (Pacific) zullen onder druk blijven staan.
TNT kondigde ook aan een buitengewone aandeelhoudersvergadering aan op 18 september vanwege de benoeming van Maarten de Vries als financieel directeur.
Analisten: Europa zwakke plek TNT
Volgens analisten van Rabobank is de grootste zwakke plek van TNT de Europese markt, met name Groot-Brittannië. Dat schrijft Rabobank maandag in een reactie op de cijfers van het koeriersbedrijf.
De resultaten van TNT Express in het tweede kwartaal kwamen lager uit dan verwacht. Het advies bij Rabo staat op reduce.
Ook analisten van de bank KBC stellen dat de cijfers niet aan de verwachtingen voldeden, met name Europa, dat met oneven economische groei en concurrentiedruk heeft te kampen. Het beleggingsadvies van KBC op TNT is hold.
Volgens Kepler Cheuvreux, dat een buy-advies heeft op TNT, zijn de resultaten over het algemeen in lijn met de prognoses, maar stelde Europa teleur. Kepler denkt dat de zwakte in Europa druk zal uitoefenen op de doelstellingen voor 2015.
Het aandeel TNT noteerde maandag kort na aanvang van de handel 2,7 procent lager op 6,31 euro.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl