Steven Schuurman heeft een goed weekend achter de rug.
Vrijdag ging zijn softwarebedrijf Elastic naar de beurs in New York. En dat was een megasucces.
De introductiekoers was vastgesteld op 36 dollar per aandeel, maar dat bleek alsnog aan de lage kant. Aan het einde van de dag was de waarde bijna verdubbeld, tot exact 70 dollar.
Kassa voor de 43-jarige Schuurman, die een belang van 21 procent heeft in het bedrijf dat hij in 2012 mede oprichtte. Zijn ruim 13 miljoen aandelen zijn op papier nu 919 miljoen dollar waard, omgerekend net geen 800 miljoen euro.
Elastic, dat in 2012 is opgericht, maakt opensource zoeksoftware om grote hoeveelheden gegevens te doorzoeken en te analyseren. Het is het derde softwarebedrijf van Schuurman. Zijn vorige twee firma’s wist hij met succes te verkopen. SpringSource ging voor 420 miljoen dollar naar VMWare en Orange11 leverde 6,25 miljoen dollar op.
Maar met Elastic maakt Schuurman de grootste klapper. Hij stormt in een klap de top 50 van de Quote 500 binnen.
Schuurman voegt zich bij twee andere Nederlandse IT-ondernemers die de afgelopen jaren hun internetbedrijf met succes naar de beurs hebben gebracht: Jitse Groen van Takeaway.com en Adyen-topman Pieter van der Does.
Jitse Groen was al even miljardair...
Groen mocht op 30 september 2016 de gong luiden op Beursplein 5 voor de beursgang van zijn bedrijf. Als 21-jarige student richtte hij Thuisbezorgd.nl op, dat uitgroeide tot de grootste eetbestelsite van Nederland.
Nu, bijna twintig jaar later, is Thuisbezorgd.nl een internationaal merk, dat onder de naam Takeaway.com in elf landen actief is.
De 40-jarige Groen was in augustus op papier even miljardair, toen het aandeel Takeaway boven de 67 euro uitkwam. Inmiddels is de koers teruggezakt tot rond de 54 euro. Groens belang van ruim 35 procent is daarmee ruim 830 miljoen euro waard.
... en Pieter van der Does ook
Ook Pieter van der Does (49) mocht op papier al even proeven aan de miljardairsstatus.
Zijn bedrijf Adyen is pas sinds juni van dit jaar beursgenoteerd. De betalingsdienstverlener, die fungeert als schakel tussen webshops en banken, had een introductieprijs vastgesteld van 240 euro per aandeel.
Op de eerste handelsdag steeg de koers al met 90 procent. Later stootte het aandeel door tot ruim boven de 700 euro en was het fintechbedrijf zelfs even meer waard op de beurs dan het ooit zo machtige Deutsche Bank.
De afgelopen dagen is de koers van Adyen iets ingezakt, tot 625 euro. Het belang van mede-oprichter en CEO Van der Does van 4,8 procent is daarmee ongeveer 885 miljoen euro waard, net niet genoeg voor de negennullenclub.
Daartoe kan Steven Schuurman binnenkort voor het eerst toetreden, als de koers van Elastic verder oploopt. Maar de rijkdom interesseert hem weinig, zei hij in 2016 tegen NRC. "Ik vind het leuk om iets te bouwen. Als je een mooi bedrijf bouwt, wordt het geld waard, maar daar gaat het mij niet om."