Het kabinet presenteert waarschijnlijk woensdag het nieuwe steunpakket voor bedrijven dat vanaf 1 juni ingaat.
Heet hangijzer is het verdwijnen van het verbod op collectief ontslag dat minister Koolmees vanaf juni wil schrappen.
Koolmees zoekt een compromis door vakbonden meer inspraak te geven bij grotere ontslagrondes.
Het kabinet probeert de steun van de vakbonden te winnen voor het tweede noodpakket om bedrijven de coronacrisis door te helpen.
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken blijft erbij dat de boete op ontslag moet verdwijnen, maar wil de bonden wel inspraak geven bij grotere ontslagrondes, zeggen Haagse bronnen.
Koolmees maakte maandag zijn agenda leeg om meer tijd te hebben voor “spoedoverleg” over het nieuwe steunpakket, dat het kabinet volgens ingewijden woensdag zou willen presenteren.
Het Rijk heeft sinds 1 maart onder meer het leeuwendeel van de loonkosten overgenomen van bedrijven die door de coronapandemie zijn stilgevallen.
Volgens de NOW-regeling geeft de overheid een compensatie van de loonkosten, gerelateerd aan de ernst van omzetdalingen bij bedrijven. Daarnaast zijn er diverse regelingen om te lenen met garantie van de overheid, maar de de huidige maatregelen lopen 1 juni af.
Koolmees wil ruimte geven voor ontslagen, nu crisis langer duurt
Het kabinet wilde aanvankelijk voorkomen dat werkgevers mensen zouden ontslaan. Maar nu de coronacrisis langer lijkt te duren en de economie ook blijvender lijkt te veranderen, ontkomen sommige bedrijven daar toch niet aan, denkt Koolmees.
Koolmees kondigde eerder deze maand aan de ontslagboete uit het nieuwe noodpakket te schrappen. De bonden verzetten zich daartegen. Onder meer vakbond FNV vreest massa-ontslagen.
Werkgevers die twintig of meer werknemers willen ontslaan, moeten altijd al in overleg treden met de vakbeweging. De bonden zouden willen dat het nieuwe noodpakket hun meer inspraak geeft dan dat.
Onder meer oppositiepartij PvdA, vanouds nauw verbonden met de vakbeweging, schetste dat als mogelijk compromis.
Het kabinet wil in het tweede steunpakket meer maatwerk bieden. Vraag is of de compensatie van de loonkosten bij een omzetdaling als gevolg van de coronacrisis vanaf juni op dezelfde manier wordt voortgezet.
Vanuit de Tweede Kamer is ook aangedrongen om te kijken naar het vergoeden van vaste lasten van getroffen bedrijven. Maar dat is qua uitvoering minder makkelijk te regelen dan een compensatie van de loonkosten.