Cyprioten gaan op 17 en 24 februari naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Volgens Handelsblatt willen de euroministers de voorwaarden voor steun vaststellen met de opvolger van de huidige president,Dimitris Christofias, die niet kan worden herkozen.

Cyprus zit in financiële nood, onder meer omdat de omvangrijke bankensector van de eilandstaat hard wordt geraakt door de diepe economische crisis in Griekenland. Het land vroeg vorige zomer al steun aan Europa en het IMF. Een definitieve overeenkomst bleef echter uit, omdat Cypriotische politici weigerden in te stemmen met de voorwaarden die aan de steun worden gesteld.

Staatsbedrijven

,,Christofias weigert categorisch om staatsbedrijven te verkopen. Zonder de opbrengsten van privatiseringen kan het land echter niet worden hervormd”, zeiden Brusselse bronnen tegen Handelsblatt. De huidige voorzitter van de eurogroep, Jean-Claude Juncker, gaf eerder aan dat er op de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurolanden op 21 januari verder over de mogelijke deal met Cyprus wordt gesproken.

Eventuele steun voor Cyprus valt slecht in Duitsland, waar de sociaaldemocratische partij SPD woensdag liet weten weinig te zien in de operatie. ,,Zoals de zaken er nu voorstaan kan ik me niet voorstellen dat Duitse belastingbetalers Cypriotische banken die vooral bestaan om belastingontduiking mogelijk te maken zullen redden”, zei de vooraanstaande parlementariër Sigmar Gabriel in de Süddeutsche Zeitung.

Cypriotische banken worden gezien als een vluchthaven voor rijke Russen. Cyprus stelt echter dat alle internationale regels tegen witwassen worden nageleefd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl