Telecombedrijf KPN wil graag verder als zelfstandige Nederlandse speler. En krijgt daarbij steun in de rug van de Nederlandse overheid.
Nederlandse telecombedrijven krijgen brede beschermingsmuren om zich heen tegen overnames door kwaadwillenden. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken wil ook kunnen ingrijpen bij kleinere regionale aanbieders van telefonie en internet. Dat meldt De Telegraaf.
De staatssecretaris gaat zelf het heft in handen nemen bij bedrijfsovernames, in eerste instantie in de telecomsector. Het gaat dan niet alleen om grote internet- en telefoonaanbieders. Keijzer kan straks al ingrijpen bij een overname van een telecombedrijf als dat meer dan 100.000 Nederlandse gebruikers heeft.
Bedrijven die binnen de grenzen van Keijzers voorstel vallen, moeten zich melden bij het ministerie van Economische Zaken als zij worden overgenomen. De staatssecretaris krijgt dan de kans overnames te verbieden, als die volgens haar een gevaar voor de nationale veiligheid of openbare orde zijn.
“De voorgenomen drempels zijn zo gekozen, dat niet alleen landelijke partijen eronder vallen”, zegt Keijzer tegen de krant. “We beschermen ook meer regionale aanbieders die bijvoorbeeld Twente, het Westland en Zeeland van internet voorzien.”
KPN wil zelfstandig sterk zijn in Nederland
In een interview met De Telegraaf zegt topman Joost Farwerck dat "een beetje consolidatie niet slecht zou zijn" voor de Europese telecomsector. Tegelijkertijd zijn grensoverschrijdende overnames lastig door verschillen in wetgeving per land.
Volgens Farwerck is een overname van KPN lastig, door beschermingsconstructies. "Opgaan in een groot internationaal telecombedrijf is een mogelijkheid, maar het speelt nu niet. Wij willen standalone sterk zijn in Nederland, dat is onze strategie."
Het is overigens niet de bedoeling per definitie voor iedere overname te gaan liggen. Maar de overheid wil wel graag kijken of het wel om een fatsoenlijke koper gaat.
Het conflict dat telecombedrijf KPN en zijn dochteronderneming XS4ALL voor de rechter uitvechten, voelt ongeacht de uitkomst als een verlies, aldus Farwerck tegen De Telegraaf.
Internetprovider XS4ALL verzet zich hevig tegen voornemen van het moederbedrijf om het merk te laten opgaan in KPN. Die plannen zouden slecht onderbouwd zijn. De ondernemingsraad van XS4ALL stapte onlangs naar de Ondernemingskamer nadat gesprekken op niets waren uitgelopen. "Ik wacht eerst de uitspraak af, daarna praten we verder", aldus Farwerck. "Tegen de medewerkers heb ik gezegd dat wat de uitspraak ook is, dit als verlies voelt. We moeten toch met elkaar aan tafel om de samenwerking verder vorm te geven."
De topman hamert er in het vraaggesprek op dat XS4ALL uiteindelijk op technologie van KPN moet draaien voor de nodige efficiëntieslagen.