Steeds vaker nemen werknemers in de zorg ontslag om daarna als zelfstandige aan de slag te gaan.
In de eerste negen maanden van dit jaar schreven zo’n 10.000 mensen zich als zorg-zzp’er in bij de Kamer van Koophandel, 20 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.
Volgens de krant zijn het vooral mensen die het gehad hebben met de werkdruk, de administratieve lasten en de omstandigheden bij hun werkgever. Als zzp’er zijn ze juist steeds meer in trek, aangezien in de zorg sprake is van grote krapte op de arbeidsmarkt. Ze kunnen daardoor hoge tarieven vragen.
De branchevereniging voor zzp’ers in de zorg zegt tegen de krant dat werkgevers maar niet willen begrijpen waarom hun werknemers vertrekken. “Wij zien dit als een stille revolutie. Mensen nemen het heft in eigen handen, zij pikken niet langer hoezeer hun dagelijks werk is af komen te staan van hun drijfveer – het verlenen van goede zorg”, zegt Lex Tabak, die als mede-directeur van SoloPartners zo’n 8.500 zzp’ers in de zorgt vertegenwoordigt.
De ontwikkeling stelt zorginstellingen voor hoge loonkosten. In 2017 liepen de kosten voor het inhuren van zzp’ers in ziekenhuizen en gehandicaptenzorg met ruim 17 procent op, in de ouderenzorg met 16,4 procent en in de ggz met 11 procent.
Ook is het met een slinkend bestand aan vaste medewerkers steeds moeilijker om werkroosters rond te krijgen.
De hoge loonkosten voor de inhuur van zzp'ers als gevolg van een personeelstekort hebben bij het MC Slotervaart in Amsterdam geleid tot de huidige problemen. Dat ziekenhuis heeft samen met vier Flevolandse ziekenhuizen dinsdag uitstel van betaling aangevraagd.