• Een krappe meerderheid van de Tweede Kamer is voor het tekenen van vrijhandelsverdrag CETA tussen de Europese Unie en Canada.
  • De sleutel lag bij coalitiepartij de ChristenUnie. Die stelde zich in de Kamerdebatten niet al te hard op en eiste slechts een aantal extra waarborgen.
  • Met de ChristenUnie is er een nipte meerderheid van 76 zetels, de overige partijen zijn tegen. In de Eerste Kamer ligt het nog veel moeilijker voor het kabinet.

Vandaag stemde de Tweede Kamer voor het vrijhandelsverdrag CETA tussen de Europese Unie en Canada. Dat gebeurde met slechts een kleine meerderheid; alleen de coalitiepartijen en het lid Van Haga steunden het.

Nadat de ChristenUnie (CU) overstag ging werd eerder al duidelijk dat er waarschijnlijk nipt een meerderheid voor het verdrag zou zijn.

Eerder was de CU kritisch, maar de partij neemt na een debat vorige week genoegen met een aantal toezeggingen van minister Sigrid Kaag. Daarmee zullen naar verwachting net 76 Kamerleden voor het verdrag stemmen.

In 2016 stemde de CU nog tegen CETA. In het debat van vorige week, dat over twee dagen maar liefst veertien uur duurde, kwam Kaag de partij op meerdere onderwerpen tegemoet. Zo wil de kleinste regeringspartij garanties dat de duurzame landbouw niet kind van de rekening wordt en dat de voedselveiligheid in Europa op hetzelfde peil blijft.

Op de website van de CU meldde Kamerlid Joël Voordewind dit weekeinde dat zijn partij “met de na- én voordelen helder voor ogen en een aantal belangrijke resultaten voor boeren, dieren, milieu en veiligheid op zak” voor het verdrag wil stemmen.

Eerste Kamer nieuwe horde voor handelsverdrag CETA

Voor het kabinet is goedkeuring van het verdrag belangrijk. Kaag heeft haar vertrek naar de Hoorn van Afrika zelfs enkele dagen uitgesteld om zich op de stemming te focussen.

Hoewel het verdrag nog niet officieel van kracht is, is een groot deel ervan al wel in 2017 in werking getreden. Aanname is nog allerminst zeker, want in de Eerste Kamer ligt nog geen duidelijke meerderheid in het verschiet.

De oppositie blijft in ieder geval fel, zowel op de linker- als rechterflank. GroenLinks, de PvdA en de SP vinden dat er bijvoorbeeld te weinig aandacht in CETA is voor problemen als dierenrechten en klimaatverandering. De PVV en FVD vinden dat Nederland zijn soevereiniteit te grabbel gooit.

Na de stemming in de Kamer reageerden verschillende maatschappelijke organisaties teleurgesteld. "De Tweede Kamer miste vandaag de unieke kans om CETA weg te stemmen en daarmee klimaatleiderschap te tonen", reageert Milieudefensie. De weerstand tegen het vrijhandelsverdrag blijft niet beperkt tot de milieubeweging. Ook de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), vakbonden FNV en CNV en tal van andere organisaties zijn tegen.

Tegenstanders vrezen oneerlijke concurrentie en keren zich tegen een arbitrageregeling, waarbij geschillen tussen overheden en bedrijven buiten de nationale rechter om worden beslecht door speciale arbiters.