- De stemming op de Amerikaanse en Europese beurzen blijft vrijdag gedrukt, na de aankondiging van zware importheffingen door de Amerikaanse president Trump.
- Amerikaanse beurzen opende vrijdagmiddag opnieuw fors lager
- In Amsterdam verloor de AEX-index uiteindelijk 4 procent, na de aankondiging van Chinese vergeldingsmaatregelen.
- Lees ook: Dit zeggen topeconomen over de handelsoorlog van Trump: ‘Hij gaat volledig in de gekke modus’
De hoger dan verwachte Amerikaanse importheffingen die president Donald Trump eerder deze week aankondigde, zorgen ook vrijdag voor een sombere stemming onder beleggers.
De aandelenbeurzen in New York werden vrijdagmiddag opnieuw overspoeld door een verkoopgolf. Beleggers dumpten hun aandelen nadat China had aangekondigd terug te slaan in de handelsoorlog met de Verenigde Staten.
China gaat een extra tarief van 34 procent heffen op goederen uit de Verenigde Staten. Met deze extra heffing, die vanaf 10 april geldt, reageert het land op de importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump deze week heeft aangekondigd. Daarmee escaleert de handelsoorlog verder.
De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening van de markt 2,9 procent lager op 39.380 punten. De brede S&P 500-index zakte 3,3 procent tot 5.218 punten en techbeurs Nasdaq leverde 3,7 procent in tot 15.941 punten. De Amerikaanse beursgraadmeters zakten donderdag al tot 6 procent en leden daarmee de grootste verliezen sinds 2020.
Beleggers vrezen dat een wereldwijde handelsoorlog de internationale handel zal ontwrichten. Ook de Wereldhandelsorganisatie (WTO) waarschuwde dat de importheffingen dit jaar kunnen leiden tot een krimp van de wereldhandel en verklaarde zich "ernstig zorgen" te maken. De WTO is bang dat andere landen met vergeldingsmaatregelen komen waarop Trump weer zou kunnen reageren. Zo'n scenario zou tot verdere dalingen van de wereldhandel kunnen leiden.
De Amsterdamse AEX-index noteerde vrijdag aanvankelijk licht lager, maar dook diep in het rood na de aankondiging van China dat dit land vergeldingstarieven voor de VS gaat invoeren.
De AEX eindigde 4,1 procent lager. De hoofdgraadmeter met de 25 meest verhandelde fondsen op het Damrak sloot op 841,29 punten. Alle bedrijven in de AEX verloren aan waarde.
Staalconcern ArcelorMittal was de grootste verliezer met een min van bijna 9 procent. Ook de banken ING en ABN AMRO zaten bij de grootste verliezers met minnen tot bijna 8 procent.
Zwakke beursdag in Azië
In Azië was de stemming eerder op de dag al negatief. Naast China, Japan en Zuid-Korea worden ook Vietnam, Cambodja en India hard getroffen door de importtarieven, die de internationale handel overhoop dreigen te gooien.
De Nikkei in Tokio noteerde kort voor sluiting van de markt bijna 4 procent in het rood. Een dag eerder verloor de Japanse hoofdindex al bijna 3 procent. De Kospi in Seoul zakte 1,8 procent en de All Ordinaries in Sydney daalde ruim 2 procent. In Hongkong en Shanghai waren de beurzen gesloten vanwege het Qingmingfestival, een traditionele Chinese feestdag. In New York lieten de beursgraadmeters donderdag met minnen tot 6 procent de grootste verliezen zien sinds 2020.
De Japanse autofabrikanten verloren flink. Toyota, Honda, Mazda, Nissan en Mitsubishi Motor raakten tot 7,5 procent kwijt, na het ingaan van de Amerikaanse importheffingen van 25 procent op buitenlandse auto's. Vanaf 3 mei worden auto-onderdelen van buiten de VS met hetzelfde percentage belast. In Zuid-Korea verloren Hyundai en Kia rond de 2 procent.
Nissan liet weten geen nieuwe bestellingen meer aan te nemen voor zijn Infiniti QX50 en QX55 SUV's voor de Amerikaanse markt. Deze modellen worden geproduceerd in de fabriek die het samen met Mercedes-Benz in Mexico runt. De productie van die modellen voor andere markten gaat naar verwachting door.