De Britse Conservatieven stemmen woensdag over de vraag of zij wel of geen vertrouwen hebben in hun leider en premier Theresa May. Dat kan, nu er voldoende leden zijn die de vertrouwenskwestie aan de orde willen stellen.
Als May niet voldoende steun krijgt, zal ze zich moeten terugtrekken als leider van de partij en automatisch moeten aftreden als premier van Groot-Brittannië. De Conservatieven kunnen dan een nieuwe leider en premier kiezen.
Aanleiding voor de vertrouwensstemming is het akkoord dat May met de EU sloot over de Brexit. Het conservatieve parlementslid Jacob Rees-Mogg diende in november als eerste een brief in waarin hij het vertrouwen in May opzegt. Er zijn 48 indieners nodig om een stemming te houden en dat is nu dus het geval.
De stemming vindt woensdagavond nog plaats. Voorafgaand aan die stemming zal May de partij toespreken.
Het vereiste aantal brieven waarin het vertrouwen in May is opgezegd werd dinsdag bereikt. Dat heeft Graham Brady, de voorzitter van de commissie die daar over gaat, verteld. May werd dinsdagavond op de hoogte gebracht. Ze kan niet verbaasd zijn geweest, aldus Brady.
Woensdagochtend liet May weten dat ze de strijd om haar positie aangaat "met alles wat ze heeft". Dat verklaarde ze voor de deur van har ambtswoning in Londen.
Stemming over Brexitakkoord uitgesteld
May stelde maandag de cruciale stemming over het Brexitakkoord uit, omdat de steun in het Britse Lagerhuis daarvoor ontbreekt. Met name de oplossing die May heeft uitonderhandeld voor de Ierse grenskwestie is voor veel parlementariërs een obstakel. Noord-Ierland zou na de Brexit een aparte status krijgen om te voorkomen dat er een harde grens tussen Noord-Ierland en de republiek Ierland ontstaat.
May bracht dinsdag een bezoek aan onder meer premier Rutte, bondskanselier Merkel en Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker. Ze wil steun vergaren voor een aangepaste deal.
Donderdag wordt de traditionele decembertop van Europese leiders gewijd aan de gerezen problemen. De 27 zullen bespreken hoe zij May kunnen tegemoetkomen zodat de Brexitdeal door het Britse parlement kan worden goedgekeurd.
Als de conservatieve parlementariërs woensdagavond het vertrouwen opzeggen in May en ze af moet treden, dan is hoogst onzeker wat er verder gaat gebeuren. De Brexitdatum van 29 maart 2019 nadert snel en er is weinig tijd om opnieuw te onderhandelen.
Een 'no deal'-Brexit lijkt dan ook steeds waarschijnlijker – met rampzalige gevolgen voor het Verenigd Koninkrijk, maar ook Nederland.