Kapitalisme met een Chinees gezicht betekent dat je als topbankier goed moet oppassen, als er van hoger hand een anti-corruptiecampagne wordt gelanceerd.

Guo Guangchang, het Chinese equivalent van de Amerikaanse topbelegger Warren Buffett, is zoek. De miljardair en topman van conglomeraat Fosun, dat belegt in onder meer de financiële sector, onroerend goed en farmaceutische bedrijven, heeft volgens het Chinese blad Caixin sinds donderdag plots niets meer van zich laten horen.

Sinds de beurscrash van afgelopen zomer zijn de Chinese autoriteiten in Beijing actief op zoek naar ‘schuldigen’. De enorme koersval van de Chinese beurs had de nationale regering in verlegenheid gebracht, omdat die zelf sinds eind 2014 Chinese burgers had aangemoedigd om te gaan beleggen, met als gevolg forse koersstijgingen in de eerste helft van dit jaar. De beurscrash van de zomer van 2015 kwam voor Chinese overheid dan ook als een onaangename verrassing.

Financiële toppers uit China onder vuur

Op het moment dat de overheid rept van corruptie en op zoek gaat naar schuldigen, betekent dit niet altijd dat verdachten een openbare aanklacht ontvangen. In de afgelopen maanden zijn enkele kopstukken uit de Chinese financiële wereld zonder duidelijke verklaring verdwenen. Van anderen is officieel bekend dat ze zijn opgepakt en verhoord in verband met anti-corruptieonderzoeken.

Het is een beetje alsof kort achter elkaar superbelegger Warren Buffett, de baas van zakenbank Goldman Sachs en de baas van Bank of America zijn verdwenen of plots worden verhoord door de politie, aldus de Amerikaanse site Quartz. Die geeft ook een overzicht van in opspraak geraakt financiële kopstukken in China.

Een kleine selectie:

1)Li Yifei, hoofd van de Chinese tak van het Britse hedgefonds Man Group, werd in augustus opgepakt om te assisteren bij een politie-onderzoek naar de beursonrust. Zelf verklaarde ze later dat ze tijdelijk op vakantie was geweest, maar volgens persbureau Bloomberg heeft ze contact gehad met "relevante autoriteiten."

2)Cheng Boming, topman van China's grootste beursmakelaar Citic, werd in september opgepakt naar aanleiding van een breder onderzoek naar handel met voorkennis op de beurs.

3)Vermist sinds september: voorzitter Zhao Dajian van Minzu Securities, volgens Chinese media door de politie meegenomen in verband met niet nader genoemd onderzoek.

4)Voorzitter Yim Fung van beursmakelaar Guotai Junan is sinds dinsdag 18 november onbereikbaar. Chinese media speculeren opnieuw over politie-onderzoek.

5)De baas van één van China's grootste banken, Agricultural Bank of China, heeft begin december om 'persoonlijke redenen' al zijn functies neer gelegd, aldus een officiële verklaring van de bank. Begin november werd Zhang Yun verhoord in verband met een corruptie-onderzoek.

Onder Chinese hedgefondsmanagers doet volgens zakenkrant The Wall Journal inmiddels de volgende bittere grap de ronde: "Regel 1: zorg dat je niet gearresteerd wordt. Regel 2: vergeet nooit Regel 1."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl