Steenborg vindt dat zijn karwei erop zit. ,,Mijn visie voor de toekomst om te komen tot één ongedeelde MHP, is overgenomen en bekrachtigd door alle bondsvoorzitters.” De uitvoering daarvan laat hij aan een opvolger over.
Steenborg heeft een bijzondere staat van dienst in sociaal-economisch Nederland. Lange tijd was hij plaatsvervangend directeur sociaal beleid bij KBB, destijds het moederconcern van onder meer Hema en de Bijenkorf, en zat hij als lid van de werkgeversdelegatie bij de cao-onderhandelingen. Die ervaring kwam hem als vakbondsman goed van pas. ,,Je kunt je beter verplaatsen in de andere partij als je aan verschillende kanten van de onderhandelingstafel hebt gezeten”, zei Steenborg.
FNV
De samenwerking met de grootste vakcentrale FNV verliep aanvankelijk stroef. Direct na het aantreden van Steenborg in 2008 voelde hij zich ,,belazerd” toen de collega-vakcentrale met werkgeversorganisatie VNO-NCW een akkoord sloot om de ontslagvergoeding voor werknemers met een jaarsalaris boven 75.000 euro aan banden te leggen. Zijn eerste grote daad als vakbondsman was om dit akkoord niet te ondertekenen. Het was immers zijn achterban die door deze maatregel geraakt zou worden.
Inmiddels zijn de verhoudingen in de polder weer goed. Steenborg gaat ervan uit dat hij nog voor zijn vertrek de totstandkoming van een ,,fantastisch en revolutionair” pensioenakkoord meemaakt.
Pensioen zit er voor de 63-jarige Steenborg zelf nog niet in. Naast zijn voorzitterschap bij MHP heeft hij nog tal van andere bezigheden.Zo is hij voorzitter van de beroepscommissie van een ziekenhuis, zit hij in verschillende besturen en adviseert hij ondernemingen bij conflicten. ,,Ik maak eerst mijn werk als voorzitter van de MHP af'', aldus Steenborg. ,,Daarna ga ik nadenken over wat ik daarvoor in de plaats ga doen.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl