• Sinds de start van de oorlog in Oekraïne is de levering van Russisch gas aan Europa drastisch gedaald.
  • Rusland probeert zijn gas nu elders in de wereld te verkopen en in de eerste negen maanden van dit jaar nam China meer gas af van Rusland dan Europa.
  • Het Russische staatsbedrijf Gazprom hoopt met de aanleg van nieuwe pijpleidingen naar China zijn afzetmarkt te vergroten.
  • Lees ook: Rusland haalt economische banden met China aan: import van Chinese spullen stijgt fors

De Russische gasstromen naar Europa zijn sinds de start van de oorlog in Oekraïne drastisch gedaald. Intussen verkoopt Rusland steeds meer gas aan China, dat dit jaar de grootste afnemer wordt van Russisch gas dat via pijpleidingen wordt vervoerd.

Staatsenergiebedrijf Gazprom heeft in de eerste negen maanden van dit jaar bijna 24 miljard kubieke meter aardgas naar China geëxporteerd. Dat is een stijging van 40 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, volgens persbureau Bloomberg.

In de eerste negen maanden van dit jaar werd er 22,5 miljard kubieke meter Russisch aardgas via pijpleidingen naar Europa vervoerd, waardoor China op koers ligt om Europa in te halen als grootste afnemer van Russisch aardgas dat met pijpleidingen wordt vervoerd.

De grotere stromen naar China komen op een moment dat Gazprom steeds afhankelijker wordt van de energievraag van China. Europa was lange tijd de belangrijkste afzetmarkt voor Russisch gas. Liefst 40 procent van de Europese import van aardgas kwam vóór 2022 uit Rusland.

Europa neemt steeds minder gas af van Rusland

Sinds de invasie van Oekraïne heeft Europa een groot aantal beperkingen opgelegd aan de Russische gasstromen, waardoor Gazprom vorig jaar voor het eerst sinds 1999 een nettoverlies leed en zijn gasinkomsten met 40 procent zag dalen.

Gazprom gaf onlangs aan dat het verlies van de Europese afzetmarkt waarschijnlijk pas over minstens tien jaar zal zijn goedgemaakt.

Sommige EU-landen zoals Hongarije, Slowakije en Oostenrijk nemen nog wel aardgas af van Rusland. Hiervoor is een pijpleiding die via Oekraïne loopt van groot belang. In december loopt de overeenkomst van Gazprom met het Oekraïense staatsenergiebedrijf over deze pijpleiding af.

Als Oekraïne de overeenkomst niet verlengt, kan ongeveer de helft van de gasstromen naar Europa stil komen te liggen. Hierdoor zou Rusland tot wel 6,5 miljard dollar aan inkomsten op jaarbasis kunnen kwijtraken.

Rusland breidt levering van gas aan China uit via Siberische pijpleiding

De relatie tussen Gazprom en China kan de komende periode verstevigd worden. Afgelopen maand sloot Gazprom een akkoord om een Siberische-pijplijn later dit jaar volledig te gaan gebruiken voor levering van gas aan China. Hiermee loopt Gazprom iets vooruit op eerdere doelstellingen om dit begin volgend jaar realiseren. De hogere levering van Russisch gas via de Siberische pijpleiding betekent dat Rusland hiermee op jaarbasis 38 miljard kubieke meter aardgas kan leveren.

Gazprom plant ook verschillende nieuwe verbindingen naar China, waaronder een pijpleiding vanuit het oosten van Rusland met een maximale exportcapaciteit van 10 miljard kubieke meter per jaar. Die pijpleiding zou in 2027 klaar moeten zijn.

Over een andere verbinding, Power of Siberia 2, wordt momenteel onderhandeld. Die zou de gasstromen van Rusland naar China kunnen verhogen tot in totaal bijna 100 miljard kubieke meter per jaar.

LEES OOK: Russische trucks en SUV’s die ‘uit elkaar vallen’ bij front in Oekraïne? Automaker legt schuld bij westerse sancties