Elk jaar brengt Deutsche Bank in mei een rapport uit, genaamd Mapping the world’s prices.
Daarin worden de kosten van het levensonderhoud en andere cijfers weergegeven in een overzicht van de grootste en machtigste steden ter wereld.
Om de kosten van levensonderhoud over de hele wereld te bepalen, nam de bank alles mee in het rapport. Van de kosten van een pakje sigaretten tot de gemiddelde huurprijs van een appartement.
Eén van de dingen die de analisten van Deutsche Bank toetsen, is wat werknemers gemiddeld maandelijks verdienen. Het netto-cijfer (dus na aftrek van belastingen) is een handige indicator van de rijkdom van een stad.
Over het algemeen bevinden de steden die hoog scoren met netto maandsalarissen zich op het noordelijk halfrond in ontwikkelde westerse economieën. Maar er zijn ook krachtpatsers op het zuidelijk halfrond zoals Australië en Nieuw-Zeeland.
Dure steden, hoge salarissen
Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen in steden waar de kosten van levensonderhoud hoog zijn, doorgaans hogere salarissen hebben. Financiële centra als Londen, New York en Frankfurt spelen een prominente rol.
De lonen in Frankfurt zijn het afgelopen jaar elke maand met gemiddeld ruim 170 euro gestegen, aangezien banken ernaar streven om Londense werknemers na de Brexit naar de stad te verplaatsen.
In het onderzoek van Deutsche Bank is de top vier van steden met de hoogste maandsalarissen hetzelfde als in 2017, zij het in een iets andere volgorde. Amsterdam zit in de top 15.
Bekijk de steden waar mensen het meest verdienen hieronder. In deze 28 steden is het gemiddelde netto maandsalaris hoger dan 1.725 euro (2.000 dollar).