De Amsterdamse hoofdindex, de AEX, week met 327,84 punten nauwelijks af van de slotkoers van vrijdagmiddag. De MidKap-index noteerde met 522,08 punten 0,2 procent hoger. In Londen werd een kleine winst van 0,1 procent geboekt. Frankfurt noteerde vlak en Parijs ging 0,2 procent achteruit.

,,Beleggers houden hun kruit droog”, concludeerde beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Dresdner VPV. ,,Het echte vuurwerk komt pas aan het einde van de week.” Dan presenteren Nederlandse zwaargewichten als Unilever en Shell de resultaten van 2009. Vrijdag komt er belangrijk nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Kostenbesparingen

,,Het gaat nu vooral om nieuws over de economie”, aldus Plomp. ,,Bedrijven hebben de boel dankzij kostenbesparingen op orde, maar die cijfers geven geen richting meer aan de handel. Het is wachten op signalen dat de economie het stokje overneemt.”

Er waren volgens Plomp aan het begin van de dag wel enkele ,,leuke nieuwtjes”. Zo meldde postbezorger TNT dat de pakketdivisie de afgelopen maanden meer heeft vervoerd dan een jaar eerder. Beleggers beloonden het bedrijf na een aarzelend begin met een koerswinst van 0,9 procent.

Nieuwe order

Technisch dienstverlener Imtech ontving een nieuwe order van energieconcern RWE. Het bedrijf uit de MidKap mag voor 31 miljoen euro de technologie leveren voor de nieuwe energiecentrale in de Eemshaven. Imtech kreeg er 0,2 procent bij.

Vastgoedbedrijf Corio bracht maandag in alle vroegte de verkoop van een winkelcentrum en een kantoor in Frankrijk naar buiten. De deals leverden het bedrijf bijna 100 miljoen euro op en zetten het aandeel Corio 0,5 procent hoger.

Fors

Het grootste verlies in de AEX was voor chipmachinefabrikant ASML, dat 2,2 procent verloor. Het aandeel steeg de afgelopen maanden fors, maar wordt volgens Plomp nu door veel beleggers ingeruild voor meer defensieve fondsen met een vaste inkomensstroom, zoals Unilever en KPN.

De euro kostte aan het einde van de ochtend 1,3895 dollar. Dat was iets meer dan aan het einde van de beurshandel vorige week, toen de Europese munt voor 1,3870 dollar werd verhandeld.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl