- Dutch Startup Association (DSA) wil met een nieuw initiatief ontslagen als gevolg van de coronacrisis opvangen door werknemers om te scholen tot ondernemers.
- Door tekortschietende overheidsmaatregelen dreigt de Nederlandse toppositie in het Europese startup-landschap verloren te gaan.
- Ondanks het gebrek aan overheidssteun is er een toename van het aantal ondernemingen te bespeuren ten opzichte van 2019.
Brancheclub Dutch Startup Association (DSA) wil met nieuw initiatief ‘Startout’ ontslagen bij bedrijven opvangen door werknemers om te scholen tot ondernemers, zo meldt de belangenbehartiger van Nederlandse startups.
Met het initiatief kunnen bedrijven in plaats van een transitievergoeding uit te betalen, investeren in de startups van ondernemers in spe. Als de opgezette bedrijfjes groeien en succesvol worden, profiteren de bedrijven daarvan via hun investering.
Door tekortschietende overheidsregelingen dreigt de Nederlandse toppositie binnen het Europese startup-landschap verloren te gaan, meent DSA. Daarnaast heeft de coronacrisis veel Nederlandse startups hard geraakt. Dat was dit voorjaar al reden voor de belangenbehartiger om gratis bijscholing te geven aan startups.
Groei van het aantal startende bedrijven tijdens de coronacrisis
Wat betreft het aantal startende ondernemingen is er over de eerste zeven maanden van 2020 in alle branches een toename te bespeuren ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, zo meldde de Kamer van Koophandel afgelopen maand. De coronacrisis heeft dus niet gezorgd voor een daling van het aantal startups.
De enige branches die van deze norm afwijken zijn de groothandel en de financiële sector – respectievelijk kregen zij te maken met een krimp van 1 en 2 procent bij het aantal startende ondernemingen.
Opmerkelijk is de ontwikkeling bij de persoonlijke dienstverlening, waaronder ook kapsalons en schoonheidsspecialisten vallen. Waar deze branche in april nog te maken had met een flinke dip van slechts 250 starters, was er een maand later sprake van 850 nieuwe bedrijfjes.
De opleving had waarschijnlijk te maken met de versoepeling van de overheidsmaatregelen tegen het coronavirus. Zo mochten Nederlanders vanaf 11 mei weer naar de kapper of een schoonheidsspecialist. Deze stijgende trend zette zich ook in de maanden juni en juli voort.
Regionaal gezien, loopt het aantal nieuwe Nederlandse ondernemingen het hardst op in Zuid-Holland en Flevoland. Drenthe, daarentegen, scoort het laagst.