- De investeringen in Nederlandse startups zijn flink gegroeid van 1,7 miljard euro in 2020 naar 5,3 miljard euro in 2021.
- Dit is mede te danken aan bedrijven als betalingsdienstverlener Mollie, softwarebedrijf Messagebird, neobank Bunq en online super Picnic die honderden miljoenen euro’s ophaalden.
- De interesse komt vooral uit het buitenland, terwijl het aandeel Nederlandse investeringen is gedaald.
- Lees ook: Een Amerikaanse durfinvesteerder die in blockchain startups belegt, noemt 4 kansrijke cryptofora (waaronder 1 uit Nederland)
De investeringen in Nederlandse startups nemen steeds verder toe, vooral doordat er vaker grotere financieringsdeals plaatsvinden.
Volgens onderzoek van onder meer de Dutch Startup Association (DSA) en Techleap.nl is er vorig jaar in totaal 5,3 miljard euro aan durfkapitaal naar beginnende, snelgroeiende bedrijven gegaan. Dat is ruim drie keer zoveel als de 1,7 miljard euro in 2020, en dat was toen al beduidend meer dan in 2019.
Dat de investeringen zo sterk zijn toegenomen is vooral te danken aan meerdere grote financieringsrondes. In 2020 waren er bijvoorbeeld twee rondes van meer dan 100 miljoen euro, vorig jaar waren dit er negen. Zo haalden de Amsterdamse betalingsdienstverlener Mollie, softwarebedrijf Messagebird en onlinesupermarkt Picnic elk honderden miljoenen euro’s op. Ook online bank Bunq haalde vorig jaar193 miljoen euro op. De verwachting is dat de flinke groei dit jaar verder doorzet.
Met name grote buitenlandse investeringspartijen, voornamelijk uit de Verenigde Staten, hebben veel belangstelling voor Nederlandse startups. Zij hebben afgelopen jaren veel geld bij elkaar verzameld dat nu beschikbaar is om te investeren. Ook zijn er steeds meer bedrijven in Nederland die zowel qua omvang als groei in aanmerking kunnen komen voor een grote ronde, stellen de onderzoekers. Bij het onderzoek zijn ook accountantsorganisatie KPMG, bedrijfsanalysebureau Dealroom.co en diverse andere organisaties betrokken.
'Invloed Nederlandse beleggers tanende'
In de startupbranche vindt men het wel zorgelijk dat er een duidelijke scheefgroei is in de herkomst van het kapitaal. Te midden van al die interesse van buitenlandse investeerders, is het aandeel van Nederlandse investeerders juist verder gedaald. Dat betekent volgens de onderzoekers dat Nederlandse beleggers en bijvoorbeeld pensioenfondsen relatief weinig invloed uitoefenen op de 'groei en innovatie' in hun thuismarkt. En hierdoor wordt er vooral in het buitenland geprofiteerd van de behaalde rendementen.
Hoewel er in alle groeifases meer investeringen zijn geweest in 2021, zit de grootste stijging vooral in grotere, latere investeringsrondes. Zo waren er vorig jaar ruim twee keer zoveel rondes van 15 miljoen euro meer dan in 2020. De toename van het aantal kleine rondes tot 1 miljoen euro blijft achter. Volgens de onderzoekers moeten zoveel mogelijk investeerders als business angels, business angel syndicaten en venture capitalists gestimuleerd worden om het gat op te vullen, om de aanwas van innovatieve ondernemingen te waarborgen.
[activecampaign form=30]
Lees meer over startups:
- Dit zijn de rijkste oprichters van succesvolle, niet-beursgenoteerde scaleups uit Europa – met 3 Nederlanders in de top 10
- Betaalbedrijf Mollie zou mikken op waardering van $4 miljard na nieuwe investering: ‘Er is crazy veel interesse vanuit de hele wereld’
- Deze 10 startups zijn het populairst bij Nederlandse gebruikers van LinkedIn: Picnic, Crisp, Felyx, Otrium en Lightyear in de top 5