- Nederlandse startups haalden afgelopen kwartaal 424 miljoen euro op bij investeerders, meldt brancheorganisatie DSA.
- Dat is iets minder dan de 427 miljoen die startups in het ook al teleurstellende tweede kwartaal wisten binnen te halen.
- Een eerder verwachtte “groeifase” voor startup-financiering lijkt vooralsnog uit te blijven. Startups haalden zelfs het laagste aantal investeringen in jaren op.
- Lees ook: Nederlandse startups halen in tweede kwartaal zo’n €430 miljoen op
Nederlandse startups haalden in het derde kwartaal van dit jaar 424 miljoen euro op bij investeerders. Dat is iets minder dan de 427 miljoen euro die zij in het tweede kwartaal aan financiering kregen.
Dat meldt brancheorganisatie voor startups Dutch Startup association (DSA).
Ook is het veel minder dan de ruim 1 miljard euro die startups in het eerste kwartaal ophaalden. De startup-sector had de afgelopen jaren te kampen met investeerders die hand op de knip hielden vanwege de onzekere economische vooruitzichten en hoge rentestanden. Hierdoor haalden zij minder groeigeld op dan in succesjaar 2021.
‘Groeifase’ Nederlandse startups in de kiem gesmoord
De DSA sprak na het eerste kwartaal van dit jaar nog optimistisch over een nieuwe “groeifase” voor startups. Ook Business Insider Nederland vroeg zich indertijd af of er sprake zou zijn van een “ommekeer” in de investeringswereld.
Dat blijkt toch niet helemaal het geval te zijn gebleken dit jaar, met een tegenvallend tweede en derde kwartaal.
Een schrale troost voor de sector is dat die dit jaar al meer geld heeft opgehaald dan vorig jaar. Toen kwam de branche niet verder dan 1,9 miljard euro aan groeifinanciering, meldde de DSA in januari. Voor 2024 hebben startups in de eerste negen maanden al iets meer dan dat bedrag hebben opgehaald.
Wel is dit volledig op het conto te schrijven van de goede resultaten uit het eerste kwartaal; in zowel het tweede- als derde kwartaal van dit jaar haalden Nederlandse startups juist minder geld op dan in dezelfde perioden in 2023.
Door pas later dit jaar bekend geworden investeringen in 2023, is er volgens DSA in dat jaar overigens inmiddels 2,1 miljard geïnvesteerd.
Laagste aantal deals voor startups in jaren
Het aantal investeringen nam afgelopen kwartaal met bijna een tiende af ten opzichte van het derde kwartaal in 2023. Sterker nog, met 79 deals ligt het aantal investeringen in Nederlandse startups op het laagste punt sinds eind 2020.
Investeerders staken vooral minder vaak geld in groeibedrijven die 1 miljoen euro tot 4 miljoen euro groeigeld nodig hadden. Dit soort vroegefase-investeringen maakten 40 procent van het totaal uit in het derde kwartaal. Dit kan volgens de DSA effecten hebben voor startup-investeringen op de langer termijn. Bedrijven die in hun beginjaren immers geen financiering krijgen, zullen sneller omvallen en dus ook niet later grotere bedragen kunnen ophalen.
Ook het aantal grote investeringen van 15 miljoen euro of meer, nam af in het derde kwartaal. Waren dat er in het eerste kwartaal liefst veertien, in het tweede kwartaal waren het er nog negen en afgelopen kwartaal slechts zes.
Het aantal investeringen ligt dit jaar achter op hoe de situatie er afgelopen jaar voor stond. Dit jaar deden geldschieters tot dusver 258 investeringen in Nederlandse startups. In 2023 stond de teller na het derde kwartaal op 304 investeringen.
Hightechbedrijf haalde €135 miljoen op
Eén investering viel afgelopen kwartaal wel op: die in hightechbedrijf Nearfield Instruments, dat een systeem ontwikkelde om problemen in chips te detecteren. Deze startup wist liefst 135 miljoen euro binnen te halen bij investeerders, waarmee het de vierde geldronde voor een Nederlandse startup boven 100 miljoen euro van dit jaar is gebleken.
Aanbieder van software voor debiteurenbeheer Payt wist daarnaast 55 miljoen euro op te halen, gevolgd door Avidicure, dat werkt aan een betere vorm van immuuntherapie tegen kanker. Dit bedrijf haalde 37 miljoen euro op.
De hightech- en cleantech-sector was afgelopen kwartaal het best vertegenwoordigd onder de bedrijven die groeigeld ophaalden, meldt de DSA. Zo wisten bedrijven in klimaattechnologie als Battolyser Systems, Quatt en Carbyon grote bedragen bij investeerders te innen.
Op zichzelf is deze constatering weinig verrassend. Groene startups doen het al jaren goed bij investeerders, vanwege de immense opdracht die de energietransitie met zich meebrengt. Hightechbedrijven hebben in de regel grote investeringsbedragen nodig, omdat ze aan fysieke, hoogtechnologische producten werken waar veel ontwikkelings- en productiekosten mee gemoeid gaan.
Wat opvallender is, is dat Nederlandse AI-startups afgelopen kwartaal amper groeigeld wisten op te halen. Haalde in het tweede kwartaal AI-bedrijf AxeleraAI nog 68 miljoen dollar op, in het derde kwartaal blijken AI-startups alweer gereduceerd te zijn tot, zo schrijft de DSA, een "een ontwikkeling van bedrijven in de vroege fase".